Organ bağışı ile hayat kurtarın

 Trabzon İli Böbrek Nakili ve Diyaliz Hastalıkları Derneği bu konuda anlamlı bir çalışma başlattı. Trabzon’a davet ettiği nakil uzmanları ile Türkiye genelinde 60 bin, il genelinde de cihaza mahkum yaşayan 620 civarındaki hastaya çare arıyor. Organizasyon

Organ bağışı ile hayat kurtarın

 

Trabzon İli Böbrek Nakili ve Diyaliz Hastalıkları Derneği bu konuda anlamlı bir çalışma başlattı. Trabzon’a davet ettiği nakil uzmanları ile Türkiye genelinde 60 bin, il genelinde de cihaza mahkum yaşayan 620 civarındaki hastaya çare arıyor.

 Organizasyon çerçevesinde Trabzon’a gelen Nefrolog Prof. Dr. Aladdin Yıldız, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, Organ Nakli Koordinatörü Dr. Orçun Subaşılar, organ naklini anlattı. Trabzon İli Böbrek Nakili ve Diyaliz Hastalıkları Derneği Başkanı Engin Turhal Trabzon’da 620’ye yakın diyaliz hastasının bulunduğuna dikkati çekerek organ bağışının arttırılması için dernek olarak ellerinden geleni yaptıklarını söylerken, “Bırakacağınız en güzel miras hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır” diye de mesaj verdi.

Prof. Dr. Aladdin Yıldız, Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, Dr. Orçun Subaşılar organ naklinin yaygınlaştırılması hakkında bilgiler verdiler.

Harran Restoran’ta düzenlenen bir toplantıda konuşan Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, Türkiye’de 60 bine yakın hastanın organ beklediğini ileri sürerek,  “Organ naklini daha fazla nasıl arttırabiliriz. Zaman zaman böyle toplantılar yapıyoruz. Amacımız organ nakli programını tanıtmak ve teşvik etmektir. Organı bitmiş insanlara organ yapıyoruz. Organ yetmezliği olan insanlarımıza yardımcı olabilmek için bu toplantıları düzenliyoruz. Böbrek nakli, karaciğer nakli, bağırsak, göz kornea yani beyin hariç vücutta yetmez hale gelmiş organlara nakil yapmayı anlatıyoruz.

Prof. Dr. Aladdin Yıldız ise, “Trabzon’da diyaliz hasta sayısı 620 civarındadır. Her yıl yüzde 5 ile 10 oranında artıyor. Önceden çok daha fazla artıyordu. Son zamanlarda azaldı. Hem canlıdan hem de kadavradan organ nakili oluyor. Ülkemizde yapılan nakillerin birçoğu canlıdan yapılıyor. Organ bulmak kolay değil. Ülkemizde eskiden 500 civarında olan organ nakli senede 2 bin 500-3 bin civarına çıkmıştır. Çok az hastaya organ nakil olmuyor.

Hemen hemen herkese nakil yapılabilir. Aktif enfeksiyonu varsa yapılmıyor. Bazı tümörlü hastalara yapabiliyoruz. Şeker hastası ise nakil olamaz deniyor, bu yanlıştır. Diyalize göre nakil çok daha avantajlıdır. Nakil hazırlıkları bir haftada tamamlanır. . Devlet hastaların tüm masraflarını karşılıyor. Ameliyat sonrası da tüm kontrollerini ücretsiz yapıyoruz. Uygun standartlarda böbrek alınması o kişiyi böbrek hastası yapmaz. Medyaya da önemli görevler düşüyor. Beyin ölümü gerçekleşen kişilere bağış konusunda teklif yapıldığında kabul oranı artabilir.  Vatandaş beyin ölümü gerçekleşmesini hastanın ölmediğini zannediyor. Aslında o hasta ölmüştür. Bunu iyi ve doğru anlatırsak organ nakli sayısında artacaktır. 

 

organ-2.jpg

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık