Nöbetçi eczanelerde izdiham

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun ilaçlarda fiyat indirimine gitmesi, vatandaşları sevindirirken, bunu protesto eden eczaneler ise kepenk kapattı. Yurt genelinde yapılan 1 günlük kepenk kapatma eyleminde vatandaşın tamamıyla mağdur olmaması için belirlenen

Nöbetçi eczanelerde izdiham
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun ilaçlarda fiyat indirimine gitmesi, vatandaşları sevindirirken, bunu protesto eden eczaneler ise kepenk kapattı.

Yurt genelinde yapılan 1 günlük kepenk kapatma eyleminde vatandaşın tamamıyla mağdur olmaması için belirlenen nöbetçi eczaneler açık tutuldu.

Samsun'da hastanelere yakın olan yerlerde vatandaşlar nöbetçi eczanelere akın edince yoğunluk hat safhaya ulaştı.

Aşırı yığılmanın önlenebilmesi için vatandaşlar sıraya konulup kapalı eczanelerden kalfa takviyesi yapıldı. Ecza depoları da olmayan ilaçları ulaştırmak için gün boyunca aralıksız servis hizmeti verdi.
Mehmet Aydın Gazi Devlet Hastanesi çevresinde tek nöbetçi eczane olan Seven Eczanesi, en yoğun gününü yaşadı.

Diğer eczanelerden kalfa takviyesine rağmen vatandaşların ihtiyacına cevap vermekte zorlanan eczane sahibi Burak Seven, çareyi reçeteleri alıp vatandaşları sıraya koymakta buldu. İlaçlar hazırlandıkça isme göre çağrı yapan Seven, eczanelerin neden kapalı olduğunu da anlatmaya çalıştı.

Amaçlarının ne olduğu konusunda yazılı metin hazırlayan Seven, gelen vatandaşlara bilgi broşürü dağıttı.
Sağlık sisteminde yapılan her düzenlemenin eczanelerde deprem etkisi meydana getirdiğini ifade eden Burak Seven, "SGK, hastane hastanelerde çığ gibi büyüyen tedavi masraflarını kısmak için her zaman yaptığı gibi kolaya kaçarak bu yükü eczanelere ve hastalara taşıtmaya çalışmıştır. İnsanlara 50 milyona varan fiyatlarla muayene ücreti çıkıyor. Bir senede toplayamadıkları paraları bir anda toplamaya çalışıp insanları mağdur ettiler. Konuyla hiç alakamız olmamasına rağmen parayı biz aldığımız için sıkıntıyı çeken de biz oluyoruz." dedi.

Yeni ilaç fiyat kararnamesi ile yüzde 66 varan fiyat düşüşleri olduğunu ifade eden Seven, fiyat düşüşlerinin karşısında olmadıklarını kaydetti.

Seven, "Hastalarımıza ilacı ucuza satmayı istiyoruz. Yalnız elimizdeki stoklarla ilgili sorunlarımız var. Türkiye genelinde 24 bin eczane var. İlaç kararnamesi bu şekilde geçerse biz 8 bin meslektaşımızı kaybedeceğiz. Bundan sonra bakanlığın bize yapacağı tek şey eczacılık kanununu çıkarıp zincir eczaneleri getirmek. Biz buna karşıyız. Mesleğimizi korumak için uğraşıyoruz." ifadelerini kullandı.
İlaç almak için nöbetçi eczanelere gelen vatandaşlardan bazıları eczacıların eylemine destek verirken, bazıları ise karşı çıktı. Destek veren vatandaşlar, hükümetin bu uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.


İLAÇTA YÜZDE 23 İSKONTO DÖNEMİ BAŞLADI

Eczacıya bir günlük kepenk kapattıran ilaç indirimleri, bugün itibariyle hayata geçti. 20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6.79 TL'nin üzerinde olanlara referans fiyat alana kadar yüzde 23 iskonto uygulanacak.

Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için de iskonto oranı yüzde 23 olacak. Referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan orijinal ilaçlar ile orijinali olmayan jenerik ilaçlar için yapılacak mahsuplaşma işleminde ilave yüzde 12 iskonto dikkate alınacak. Mevcut iskontosu yüzde 23'ün üzerinde olan ilaçlar için ilave yüzde 12 iskonto uygulanmayacak. 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ'le ilaçlarda uygulanacak indirim oranlarıyla ilgili 14.1'inci maddede değişikliğe gidildi. Buna göre, depocuya satış fiyatı 3.56 TL'nin altında olan ilaçlar için perakende satış fiyatı (KDV dahil) üzerinden yüzde 4 oranında indirim uygulanacak. Ayrıca indirimli bedel üzerinden eczacı indirimi yapılacak. 20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan depocuya satış fiyatı 6.79 TL'nin üzerinde olan ilaçlara referans fiyat alana kadar yüzde 23 iskonto uygulanacak. (Baz iskonto yüzde 11+ yüzde 12 birlikte.) Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar için iskonto yüzde 23 olacak. Referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan orijinal ilaçlar ile orijinali olmayan jenerik ilaçlar için yapılacak mahsuplaşma işleminde ilave yüzde 12 iskonto dikkate alınacak. Mevcut iskontosu yüzde 23'ün üzerinde olan ilaçlar için ilave yüzde 12 iskonto uygulanmayacak. 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6.79 TL'nin altında olan ilaçlar, depocuya satış fiyatı 3.56 TL'nin altında olan bütün ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünlerine yüzde 23 iskonto uygulanmayacak. Aynı şekilde referansın altında fiyat almış jeneriği olmayan orijinal ilaçlar ile orijinali olmayan jenerik ilaçlar için yapılacak mahsuplaşma işleminde uygulanan yüzde 12 ilave iskonto da söz konusu ilaç gruplarında uygulanmayacak. Tebliğ hükümleri bugün itibariyle geçerli olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler