Meme kanseri en çok onlarda görülüyor

 Tonya İlçe Devlet Hastanesi Bahçesi'nde düzenlenen sağlık taramasına Tonya Kaymakamı Yeliz Yıldızhan, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki hazır bulundu.  Konuyla ilgili bilgi veren Umut ve Savaşım Dern

Meme kanseri en çok onlarda görülüyor

 

Tonya İlçe Devlet Hastanesi Bahçesi'nde düzenlenen sağlık taramasına Tonya Kaymakamı Yeliz Yıldızhan, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki hazır bulundu.
 
 
Konuyla ilgili bilgi veren Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, Trabzon'da 2 bin 500 kadına "meme ve rahim ağzı" taraması yaptıklarını belirterek "Kanser tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı almaktadır. Hastalıkta erken teşhis çok önemli. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve erken teşhis için bilgilendirme ve tarama proğramları gerçekleştirilmekte. Derneğimiz tarafından hizmete sunulan aracımızla öncelikli olarak Trabzon'da 2 bin 500 kadına ulaştık. 4 kadınımızda kanser, 230 kadınımızda ise çok erken lezyonlar saptadık" dedi.
 
Araçlarının Çankırı, Karaman ve Balıkesir'e de giderek tarama yaptığını kaydeden Baki "Yaklaşık 3 bin kadının taraması yapıldı. 9 kadında kanser yakalandı. 300 üzerinde de çok erken teşhisler yakalandı. Kırsal kesimlerde emziren kadınlarımız daha fazla olduğu için oralarda daha az meme kanseri gözlenebiliyor. Tüm kanserlerde olduğu gibi genetik çok önemli, kadın olmak önemli. Erkeklerde de meme kanseri görülebiliyor. Beslenme önemli Obez ve şişman kadınlarda daha fazla meme kanseri gözleniyor. Hiç emzirmeyen kadınlarda daha fazla gözleniyor. Doğum yapmayan kadınlarda daha fazla gözleniyor. Evlenmeyen kadınlarda bu önemli bir faktör. Yaptığımız çalışmalarda kırsal kesimlerde kanser vakaları daha az, şehir merkezlerinde ise kanser vakalarında artış olduğunu gözlemledik. Kadınlarımıza sloganımız 'tarama 1 saatinizi, kanser ömrünüzü alır' diyoruz. Kendilerini kanser taramalarına davet ediyoruz" diye konuştu. 
 
Tonya Kaymakamı Yeliz Yıldızhan da bir bayan olarak söz konusu testten geçtiğini ve herhangi bir sıkıntı yaşamadığını belirterek, "Gerek rahim ağzı kanseri gerek meme kanserini engellemek adına dernek bize tarama aracı gönderdi. Kendilerine çok şükranlarımızı sunuyoruz. Buradaki bayanlarımızın il merkezine giderek bu tetkikleri yapması çok zor. Bize bu kolaylığı sağladığı için derneğimize teşekkür ediyoruz. Bu tür teşhitler kanserin önlenmesi açısından çok önemli. Ben de bir bayan olarak bu testten geçtim. çok şükür bir sıkıntı çıkmadı" ifadelerini kullandı. 
 
Öte yandan Trabzon Umut ve Savaşım Derneği tarafından tahsis edilen "Meme Kanseri Tarama" aracının 10 gün bölgede kalarak hizmet vereceği belirtildi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık