Lifli gıdalar nelerdir? Lifli gıdaların faydaları nelerdir?

Lifli gıdalar birçok hastalıkla mücadeleye yardımcı olduğu gibi birçok hastalığa karşı da vücudumuzu korumakta. Peki, lifli gıdalar nelerdir? Lifli gıdaların faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde.

Lifli gıdalar nelerdir? Lifli gıdaların faydaları nelerdir?

Lifli gıdalar; kabızlığın önlenmesinden giderilmesine, kilo verme konusundaki yardımcı faaliyetinden kalp damar sağlığına kadar birçok konuda vücudumuza fayda sağlamakta. Bu haberimizde, lifli gıdaların neler olduğu ve faydaları hakkında bilgiler edineceksiniz.

Dengeli beslenme insan vücudu için olmazsa olmazlardan biridir. Lifli gıdalar da dengeli ve düzenli beslenme konusunda bizler için vazgeçilmezlerden biri. Kişinin ihtiyaç duyduğu lif miktarının karşılanması, dengeli ve düzenli beslenmenin unsurlarından biridir.

lifli-gidalarin-faydalari-3.jpg

LİF NEDİR?

Lif ya da diğer adıyla diyet posası, bitkisel gıdalarda bulunan ve sindirilemeyen karbonhidratlardır. Besinlerdeki lifler, sindirilmeden kalın bağırsağa kadar ulaşmaktadır.

Gıdalarda yer alan lifler; suda çözünüp çözünmemesine göre, çözünebilir lif ve çözünmeyen lif olarak ikiye ayrılmaktadır.

Çözünebilir lif: Suda çözünmektedir. Jel yapısındadır. Genellikle lifler bu başlık altında toplanır. Çözünebilir lif, kan şekerini ve kolesterolü düzenleme konusunda katkı sağlar. Elma, havuç, narenciye, baklagiller ve yulafta çözünebilir lif oranı yüksek olarak bilinmektedir.

Çözünmeyen lif: Suda çözünmeyen bu grup, yapısı itibariyle sindirim sistemini düzenlemekte ve dışkı hacmini artırmaktadır. Bundan dolayı da düzensiz bağırsak hareketi olan, kabızlık sıkıntısı çeken kişiler için önerilir. Karnabahar, kuruyemişler, tam tahıllı ürünler ve baklagiller çözünmeyen lif açısından oldukça zengin gıdalardır.

lifli-gidalarin-faydalari-1.jpg

LİFLİ GIDALARIN FAYDALARI NELERDİR?

Dışkı hacmini artırır, kabızlık sorununun giderilmesine katkı sağlar. Ayrıca ishal sorununa da iyi gelmektedir.

Hemoroid ve divertikülit gibi bağırsak hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürmekle birlikte, bazı kanserler açısından da koruyucudur.

Kolesterol düzeyini düşürür, kalp sağlığını korur. Kan şekeri kontrolünü sağlar.

Uzun süre tokluk hissi verir. İdeal kiloda kalmaya yardımcı olur.

lifli-gidalarin-faydalari-2.jpg

LİFLİ GIDALAR NELERDİR? HANGİ BESİNLERDE LİF BULUNUR?

Brokoli, havuç, karnabahar, mısır gibi sebzeler
Narenciye türleri ve elma gibi meyveler
Kuru fasulye, bezelye ve nohut gibi baklagiller
Tohumlar ve kuruyemişler
Makarna, kahvaltılık gevrekler, tam tahıllı undan yapılmış ekmek
Yulaf, arpa ve çavdardan yapılmış gıdalar

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık