Kurbanı kesin 1 gün sonra yiyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinin 1 gün sonra tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi.Konuyla ilgili bilgiler veren Doç. Dr

Kurbanı kesin 1 gün sonra yiyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, Kurban Bayramı’nda kesilen kurban etlerinin 1 gün sonra tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Topbaş, kurbanlıkların kesilmesinden önce dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın kesilecek hayvanın sağlıklı ve veteriner kontrolünden geçirilmiş olması gerektiğini belirtti. Bundan sonra hayvanın sağlıklı bir yerde kesilmesinin önemli olduğunu ifade eden Topbaş “Kesim yerlerinde hayvanın kesim öncesi bağlanmasına olanak sağlayacak düzenek ve su bulunmalıdır. Kesim anında ve kesildikten sonra kanın çevreye zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırılabileceği bir yapı olmalıdır. Kesimden sonra da deri ve sakatatlarının doğru şekilde, çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilebileceği alanlara sahip olmalıdır. Bütün bu özelliklere en uygun alan mezbahalardır. Buralarda hem hayvanın acı çekmesini engelleyecek bağlama imkanı olacaktır hem de işkembe, sakatat ve atık maddeler uygun şekilde toplanıp belediyece imha edilecektir. Diğer yerlerde ise kanlar ve atıklar çevreye atılacağı için hayvanlardan insanlara mikrop geçebilir. Kurbanlar gelişi güzel ortalıkta kesilmemelidir'' dedi.

Kesilen kurban etinin bir günlük dinlenmişliğinin önemine vurgu yapan Topbaş, bu durumun etin pişmesini kolaylaştıracağını da kaydetti. Doç. Dr. Murat Topbaş, kömür ateşinde ızgarayı önerdiklerini ancak etin yavaş yavaş, kömürle arasında 10 santimetreye yakın boşluk bırakılarak pişirilmesi gerektiğini söyledi. Topbaş, kurban etinden kavurma yapılacaksa bunun yağsız etlerden yapılması gerektiğini ifade ederek “Fırında sebzelerle de pişirebilirsiniz. Sakatatlardan ise karaciğer tüketimine dikkat edilmeli. Üzerinde grimsi noktalar, beyaz yapılar varsa, yuvarlak, içi sıvı dolu yerler varsa tüketilmemelidir'' şeklinde konuştu.

Hayvanın öd kesesinin çıkarılmasının da önemli olduğunu belirten Topbaş ''Öd kesesi, karaciğere ve ete değmemelidir. İşkembe tüketilecekse içi, ortak alanlarda oluşturulan çukurlara dökülmeli, üzeri kireçle kapatılmalıdır. Sıcak ve soğuk suyla iyice temizlenmelidir. Eğer yapılabilirse son aşamada kireç tozuyla yıkanarak iyice durulanmalıdır'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık