Köy köy gezerek set dağıtıyorlar..

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı açısından riskli iller arasında yer alan Gümüşhane'de, vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla 35 bin kene çıkarma seti dağıtılacak.Halk sağlığı uzmanı Tosun: ''Kene, kene çıkarma kartıyla çıkarılırsa hastalığa yakal

Köy köy gezerek set dağıtıyorlar..

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı açısından riskli iller arasında yer alan Gümüşhane'de, vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla 35 bin kene çıkarma seti dağıtılacak.

Halk sağlığı uzmanı Tosun: ''Kene, kene çıkarma kartıyla çıkarılırsa hastalığa yakalanma riski çok düşmektedir'' 
 
Gümüşhane'de, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı riskini azaltmak ve vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla 35 bin kene çıkarma seti dağıtılacak. 
   
Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı'nca geçen yıl KKKA hastalığı bakımından riskli yirmi il arasında olduğu belirlenen Gümüşhane'de, keneyle mücadele çalışması başlattı. 
     
Havaların ısınmasıyla görülmeye başlayan kene ısırma vakalarına karşı halkın bilinçlendirilmesi için köy köy gezen sağlık ekipleri, vatandaşlara içinde kene çıkarma kartı, broşür ve eldiven bulunan ''kene çıkarma setleri'' dağıtıyor. Bugüne kadar 20 bin set dağıtan ekipler, nisan sonuna kadar 15 bin set daha dağıtmayı hedefliyor. 
     
Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli halk sağlığı uzmanı Nihat Tosun,yaptığı açıklamada, KKKA hastalığının kenelerden hayvanlara, hayvanlardan da insanlara bulaştığına, hayvanlarda belirti vermeden seyreden hastalığın insanlarda ölüme neden olabildiğine dikkati çekti. 
     
KKKA'nın, yüksek ateş, baş ağrısı, kızarıklık, ileri dönemlerde kanamalı sendromlara ulaşan bir hastalık olduğunu belirten Tosun, ''Bu hastalıktan korunmak için maalesef aşı bulunmamakta, sadece destek tedavisi uygulanmaktadır. Özellikle veterinerler, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kırlarda ve ormanlık alanlarda piknik yapanlar kene ısırığına maruz kalabilir. Bu kişiler risk altındadır'' dedi. 
     
Kene popülasyonunun yoğun olduğu, riskli mahalle ve köylerde kene çıkarma seti dağıttıklarını anlatan Tosun, nisan sonuna kadar 35 bin set dağıtmayı planladıklarını söyledi. 
     
Kır ve ormanlık alanlara gidenlerin vücutlarında açık kısım bırakmamaları gerektiğini vurgulayan Tosun, ''Çoraplarımızı pantolonlarımızın üzerine çekmeli, açık renkli giysiler giymeyi tercih etmeliyiz. Açık renkli giysiler keneyi üzerimizde görmeyi kolaylaştırır. Vücudumuza yapışan keneyi, kene çıkarma kartıyla çıkarırsak hastalığa yakalanma riskimiz düşmektedir'' dedi. 
     
''Keneyi uygun başlıkla çekerek çıkarın''     
     
Hemşire Ayşe Gökpınar ise her aileye, 7 yaş üstü fertleri sayısı kadar kene çıkarma kartı dağıttıklarını belirterek, ''Vatandaşlarımıza kenenin nasıl çıkarılması gerektiğini anlatıyoruz. Keneyi çıkardıktan sonra içinde çamaşır suyu bulanan bir kavanoza koyup sağlık kuruluşuna götürmelerini söylüyoruz. Keneyi cımbız ya da başka bir malzeme ile çıkarmamalarını öğütlüyoruz'' diye konuştu. 
     
Hemşire Dilek Araz da kene çıkarma kartında 4 başlık bulunduğunu kaydederek, ''Bu başlıklar kenenin büyüklüğüne göre düzenlenmiştir. Vücudumuzda kene gördüğümüzde uygun başlığı yerleştirip keneyi başından yukarı doğru çekiyoruz, kenenin vücutta kalmamasına özen gösteriyoruz. Kartlar temizlendikten sonra tekrar kullanılabilir'' dedi. 
     

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık