Korkulu rüya kanser önlenebiliyor

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, doğru korunma stratejileriyle kanserlerin üçte birinin önlenebildiğini bildirdi.Hamzaoğlu, Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralam

Korkulu rüya kanser önlenebiliyor

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, doğru korunma stratejileriyle kanserlerin üçte birinin önlenebildiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

Kanserden korunmanın, kanserin tedavisinden daha önemli olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Doğru korunma stratejileriyle kanserlerin üçte biri önlenebilmektedir. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneş ışınlarına fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserler için bu risk faktörlerinden kaçınılması gerekmektedir. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi kanser oluşumunu önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri gelmektedir. Kanser başlıca ölüm sebeplerinden biri olmasının yanında kişinin hayat kalitesini düşüren, iş gücü kaybına uğratan bir hastalıktır."

Hamzaoğlu, kanser belirtilerinin bilinmesinin hastalığın erken teşhisi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Kanserin birçok belirtisi olduğunu anlatan Hamzaoğlu, "Ülkemizde uluslararası kanser standartlarına göre 3 kanserin taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. Kanser taramaları hakkında bilgi almak ve tarama yaptırmak için aile hekimleri ve KETEM' den bilgi alınabilir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık