Kirpik kaybı tümör habercisi olabilir

Genelde önemsenmeyen gözdeki arpacık, yara veya sivilce göz kapağındaki tümörün habercisi olabilir. Son yıllarda artış gösteren bu sinsi hastalığa en çok yaşlılarda rastlanıyor. Bazı durumlarda gözün alınması gibi kötü sonuçlara yol açan göz tümörlerinin

Kirpik kaybı tümör habercisi olabilir

Genelde önemsenmeyen gözdeki arpacık, yara veya sivilce göz kapağındaki tümörün habercisi olabilir. Son yıllarda artış gösteren bu sinsi hastalığa en çok yaşlılarda rastlanıyor. Bazı durumlarda gözün alınması gibi kötü sonuçlara yol açan göz tümörlerinin özel bir sebebi bulunmuyor ancak çok fazla güneş ışığına maruz kalmak tümörü tetikleyebiliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Akın Banaz, göz kapağında kirpik kaybına yol açan ve devamlı büyüyen kitlenin aksi ispat edilene kadar kötü huylu tümör olarak tanımlandığını ifade etti.

Banaz, göz kapağı tümörlerinde başı bazal hücreli karsinomun çektiğini söyledi. Bu tümörün kolay fark edilen bir yerde olduğu için genellikle erken teşhis edildiğini belirten Dr. Akın Banaz, “Bazal hücreli karsinom yavaş ilerler. Kan ya da lenf yoluyla vücudun başka yerine yayılmaz” dedi. Dr. Akın Banaz, göz kapağındaki tümörlerin yassı epitel skuamöz hücreli tipinin ise daha az görülmesine karşın daha hızlı ve tehlikeli bir seyir izlediğini anlattı.

GÖZÜ EN ÇOK AKCİĞER KANSERİ ETKİLİYOR
Gözün içinde kanserler bulunduğunu anlatan Dr. Akın Banaz, bunlar arasında en sık olanının çocuklarda da görülen retinoblastom olduğunu, bunun da göz merkezindeki beyazlaşmayla belirti verdiğini kaydetti. Gözü en fazla etkileyenin metastazlara bağlı tümörler olduğunu vurgulayan Dr. Akın Banaz, başka organlardaki kanserlerin kan ve lenf yoluyla gözü etkilemesiyle ortaya çıkan ve gözde metastaza neden olan bu tip kanserler arasında ilk sırayı akciğer kanserinin aldığını belirtti.

HER TÜMÖR KANSER DEĞİL
Dr. Banaz, gözdeki her tümörün kanser olmadığını, iyi huylu göz tümörlerinin de bulunduğunu anlattı: “İyi huylu tümörlerin en büyük özelliği alttaki dokuya yapışık olmamasıdır. İyi huylu tümörler hareketlidirler. Ancak iyi huylu olsa bile cerrahi olarak çıkarılırken kapağın fonksiyonunun ve hastanın estetiğinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca iyi huylu tümörler nadiren de olsa kötüleşebilirler” diye konuştu.

GÖZ TÜMÖRÜNÜN TEDAVİSİ AĞIZ İÇİNDEN YAPILIYOR
Dr. Akın Banaz, habis göz tümörlerinde tedavi yaklaşımı hakkında şunları aktardı: “Göz tümörlerinin tedavisi daha çok cerrahidir. Tümörün kendisi küçük ise bir bütün olarak çıkarılır. Tümör çıkarıldıktan sonra kapak ya kendi kendine kapatılır ya da özel yöntemlerle yeniden göz kapağı yapılır. Bunun için vücudun ağız içi, kulak kıkırdağı ve kulak arkasından veya vücudun herhangi bölümünden alınan cilt ile tamirat yapılabilir.”

Dr. Akın Banaz, ‘Bazal hücreli karsinom’ gibi tümörlerin tedavilerinde ameliyatın yeterli olduğunu, cerrahi sınırların temiz olması durumunda da radyoterapi ve kemoterapiye gerek olmadığını söyledi. Malingn melanom, retinoblastom gibi hastalıklarda kemoterapi, lazer, ışın ve plak tedavisi uygulanabileceğini hatırlatan Dr. Akın Banaz, “Tedaviye yaklaşımda tümörün büyüklüğü önemli bir kriterdir. Belli bir oranın üzerindeki büyüklüğe sahip tümörler gözün alınmasını gerektirebilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler