Kene aşısında büyük aşama

Erciyes ve Fırat Üniversitelerindeki bilim adamlarınca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirilen aşının, insanlarda deneme aşamasına geldiği bildirildi. Sağlık Bakanlığının desteğiyle Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Fırat Üniversites

Kene aşısında büyük aşama
Erciyes ve Fırat Üniversitelerindeki bilim adamlarınca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirilen aşının, insanlarda deneme aşamasına geldiği bildirildi.
 
Sağlık Bakanlığının desteğiyle Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Fırat Üniversitesi bilim adamlarınca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirilen ve fareler üzerinde yüzde 80 başarı sağlanan aşının, insanlarda deneme aşamasına geldiği bildirildi.
 
Projenin yürütücüsü ve ERÜ Tıp Fakültesi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, TÜBİTAK'ın öncülüğünde, Erciyes ve Fırat üniversitelerinde görevli akademisyenlerce ortaklaşa yürütülen aşı çalışmasının, birinci aşamasının başarıyla tamamlandığını söyledi.
 
FARELERDEKİ DENEME SONUÇLARI
 
Çalışmanın ikinci aşamasının ERÜ bünyesinde yeni kurulan Aşı Geliştirme Merkezinde devam ettiğini belirten Özdarendeli, şunları kaydetti:
 
"Fareler üzerinde yaptığımız denemelerde yüzde 80 koruma sağladık. Şimdi sıra aşının ikinci ve üçüncü aşamalarında. İkinci aşama olan ERÜ Aşı Geliştirme Merkezindeki çalışmalarımızı en kısa zamanda bitirerek, gerekli izni aldıktan sonra kasım ayında İyi Klinik Uygulamalar Merkezinde aşının gönüllüler üzerinde denemeyi planlıyoruz. Bu denemelerin de faz-1, faz-2 ve faz-3 olmak üzere 3 aşaması var. Bu da yaklaşık 5-6 yıl sürecek ancak 6 ay sürecek faz-1 kapsamında 100-150 gönüllü üzerinde deneme yapacağız. Yapacağımız kan testlerinde KKKA hastalığına karşı aşının koruyucu etkisini tespit ettiğimizde, diğer fazlara geçilecek."
 
Özdarendeli, faz-2 ve faz-3 kapsamında da Sağlık Bakanlığının belirleyeceği pilot bölgelerdeki 18-65 yaş grubundaki 3-4 bin kişiye aşının uygulanacağını ifade ederek, "6-7 yıl sonra ise aşının son aşaması yani endüstriyel aşamaya geçilmiş olacak. Tüm aşamalar başarıyla geçildikten sonra aşının Sağlık Bakanlığı ya da özel sektör yoluyla seri üretimine geçilecek. Böylelikle insanlarda ölümcül KKKA hastalığına karşı koruyucu yol bulunmuş olacak" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler