Kemiklerin Sessiz Hırsızları..

Düzensiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz hayat tarzı kemiklerin sessiz düşmanı...Kemik erimesiyle birlikte gelen sağlık sorunları giderek yaygınlaşıyor. Ciddi kırıklara, sakatlığa hatta ölümlere yol açabildiği için bir toplum sağlığı sorunu olarak k

Kemiklerin Sessiz Hırsızları..

Düzensiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz hayat tarzı kemiklerin sessiz düşmanı...

Kemik erimesiyle birlikte gelen sağlık sorunları giderek yaygınlaşıyor.
 
Ciddi kırıklara, sakatlığa hatta ölümlere yol açabildiği için bir toplum sağlığı sorunu olarak kabul edilen kemik erimesinden korunmak için öneriler var sırada...
Güçlü kemik yapısı sağlıklı bir ömrün anahtarı...
 
Çocukluk çağından 30'lu yaşlara kadar kemik yoğunluğu giderek artıyor.
 
Sonra sürdürülen hayat tarzına bağlı olarak, sessiz hırsızlar tarafından çalınabiliyor.
Doç. Dr. Tolga Aydoğ, "Kemiğin yıkımını hızlandıran faktörler ki bunların içinde kahve, alkol, sigara, hareketsiz yaşam, karaciğer fonksiyonlarını hızlandıran tedaviler çok ön plana çıkabiliyor. Bunların mutlaka çok dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi gerekiyor." dedi.
 
Kahve, Sigara, Alkol sessiz Hırsız
 
Sinsi bir sağlık sorunu olan kemik erimesi, sırt ağrısı, boy kısalması, kamburluk ve kırıklarla aniden ortaya çıkıyor. Bazen bir düşme, hatta şiddetli bir öksürük bile kırıklara yol açabiliyor.
 
 Aydoğ,  "Biliyoruz ki 20-30 yaşından sonra kemik yoğunluğu düşmeye başlıyor. Herkeste düşüyor bayanlarda menopozla beraber 50 yaşından sonra biraz hızlanıyor ama daha sonra bayan erkek ayrımı olmaksızın tüm yaşlarda tekrar giderek düşme hızı yavaşlayarak seyrediyor. Kemik yapımını hızlandırıcı yöntemlere başvurabilirsek bunlar içinde güneş çok önemli yer tutuyor. dedi.
 
Türkiye'de 50 yaş üzerindeki her üç kadından birinde rastlanan osteoporozun erkeklerde görülme oranı sekizde bir... Ancak erkekler arasındaki yaygınlığı da giderek artıyor.
 
Spor Destek Sağlayabilir
 
Bazı sporlar kemik yapımını destekliyor.
 
Aydoğ, "Koşu, yürüyüş/ip atlama gibi sporlar, basketbol voleybol gibi sıçranan sporları yoğun bir şekilde yapıyor olmak gerekiyor. Mümkün olduğunca ayağın yere değdiği sporları her yaşta tavsiye ediyoruz. Yaş ilerledikten kemik erimesi oturduktan öne eğilinen sporları tavsiye etmiyoruz. Mesela mekik çekmeyi kontrollü bir şekilde öneriyoruz." dedi.
 
Kemik erimesi kalıtımsal... Ailesinde kırık öyküsü olanların özellikle dikkatli olması, günlük kalsiyum ihtiyaçlarını ihmal etmemeleri tavsiye ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler