Kekemelik Artık Kader Değil

Heceleri tekrarlama, sesleri uzatma ya da harflerde takılma... Özellikle çocuklarda sıkça görülen kekemelik bir hastalık değil, düzeltilebilir bir konuşma bozukluğu. Ailelerin, çocukların yanlış söyledikleri kelimeleri düzeltme konusundaki ısrarcı tavırla

Kekemelik Artık Kader Değil

Heceleri tekrarlama, sesleri uzatma ya da harflerde takılma... Özellikle çocuklarda sıkça görülen kekemelik bir hastalık değil, düzeltilebilir bir konuşma bozukluğu. Ailelerin, çocukların yanlış söyledikleri kelimeleri düzeltme konusundaki ısrarcı tavırları ise bu sıkıntıyı kalıcı hale getirebiliyor.

Türkiye'de her 100 çocuktan 20’si kekemelik sorunu yaşıyor. Her 100 yetişkinden biri hayatını bu sorunla devam ettiriyor. Ancak kekemelik artık kader değil.
Konuşma terapi merkezleri sayesinde sorun kısa sürede aşılabiliyor. Çeşitli terapi yöntemleriyle kekemeliğin ortadan kalkmasına yardımcı olan uzmanların, anne babalara tavsiyelerin var.
 
Konuşma Terapisti Nida Colay, bu konuda, “Çocuğun konuşmasını kesinlikle düzeltmemeliler, bunun için suçlu aramamalı. Takılsa da takılmasa da fikirlerini önemsediklerini, onlara değer verdiklerini hissettirmeleri gerekiyor" diye konuştu.
Düzeltilmeyen konuşma bozukluğu yetişkinlikte daha büyük sıkıntılara yol açıyor. Konuşma terapi merkezleri, yetişkinlere de yardımcı oluyor.
 
Konuşma Terapisti Kemal Colay, "Bunu herkese söylemelerini istiyoruz kişilerin. Bazı vakalarla dışarı çıkıp insanlara istemli kekemelik yapıyoruz, bu onları çok rahatlatıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık