Karadeniz depresyonda!

 Rize’de artan şiddet ve arazi meselesi nedeniyle yaşanan cinayet olaylarını değerlendiren Rize Artvin Tabipler Odası Başkanı ve Psikiyatrist Dr. Zelkif Akgül, şiddet olaylarındaki artışın nedenini sosyo-kültürel ve ekonomik sorunlara bağladı.  Rize’de 20

Karadeniz depresyonda!

 

Rize’de artan şiddet ve arazi meselesi nedeniyle yaşanan cinayet olaylarını değerlendiren Rize Artvin Tabipler Odası Başkanı ve Psikiyatrist Dr. Zelkif Akgül, şiddet olaylarındaki artışın nedenini sosyo-kültürel ve ekonomik sorunlara bağladı. 
 
Rize’de 2012 yılında bir önceki yıla oranla şiddet ve cinayet olaylarında yüzde 100’ün üzerinde artış gözlendi. Rize’de ölümle sonuçlanan şiddet olaylarının ise ortalama yüzde 90’ı aile içinde ve arazi anlaşmazlığı yüzünden gerçekleşti. Rize’de artan şiddet ve cinayetleri değerlendiren Rize-Artvin Tabibler Odası Başkanı Zelkif Akgül, şiddet olaylarında hızlı bir artış gözlendiğini belirterek artışla birlikte kullanılan depresyon ilaçlarında da artış olduğunu belirterek:
 
“Depresyon ilacı kullanımındaki artışın birkaç nedeni var. Bunlardan bir tanesi psikolojik rahatsızlıklarda hekime ulaşma oranı artmıştır. Toplumdaki ruh hastalığı oranı artmıştır. İlaç kullanımındaki artışın bir başka nedeni de psikoloji alanında uzmanlığı olmayan hekimlerin bu alanda hastalara bakması ve ilaç yazmalarıdır. Bu yanlış yaklaşım ve yanlış uygulanan terapiler hastalıkların tedavisini geciktirmektedir” dedi.
 
Artan cinayet olaylarının, artan şiddet olayları ile ilişkili olduğunu belirten Akgül, “Cinayetlerin temelinde artan şiddet vakaları yatmaktadır. Sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlar toplumda şiddetin artmasını tetikleyen en önemli etkenlerdendir. Şiddetin artması ile cinayet ve intiharlarda da artış gözlemekteyiz. Şiddette kişinin kendine yönelik geldiği son nokta intiharla sonuçlandığı gibi karşıdaki kişiye yönelik geldiği son nokta ise cinayetle sonuçlanmaktadır” diye konuştu.
 
DOĞU KARADENİZ’DE PSİKOLOJİK HASTA SAYISI FAZLA
Akgül, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde psikolojik hasta sayısının diğer illere oranla fazla olduğunu belirterek:
 
“Diğer illere kıyasla hasta sayısı fazladır. Bunun nedeni ise coğrafi zorluklardır. En büyük sorunumuz ise psikolojik rahatsızlığı bulunanların ‘ben deli değilim’ düşüncesi ile doktora gitmek istememesidir. Hastalarımızın yüzde 3’ü halk arasında deli olarak tabir edilen gruba girer. Kalan yüzde 97’yi ise ruhsal ağrıları olan kişiler olarak kabul edebiliriz” şeklinde konuştu. 
 
Artan şiddete bağlı ortaya çıkan intihar ve cinayetlerin önlenmesinde, hükümetlere, Sağlık Bakanlığı'na ve hekimlere önemli görevler düştüğünü belirten Akgül, “Bu rahatsızlıkların temeli olan sosyal, kültürel ve ekonomik şartların iyileştirilmesi hükümetlerin görevidir. Hastalıklara doğru hekimlerin müdahale etmesi ise Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanır. Doğru tanı ve tedavi ise hekimlerin sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı. 
 
Rize’de hızla artan cinayetlerin ve bu cinayetlerin büyük bölümlünün aile içinde gerçekleşmesinin nedeninin yakınlık olarak değerlendiren Akgül, “Öfke patlaması yaşayan bir kişi ilk önce en yakınındakine şiddet uygular. En yakınındaki ile kavga eder, tartışır. Ortaya çıkan sonuç bunun göstergesidir” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler