Kanser olmamak için bunlara dikkat!

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kanserlerin yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluştuğunu bildirdi. Hamzaoğlu, 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan "Kanser Haftası" sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada

Kanser olmamak için bunlara dikkat!
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kanserlerin yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluştuğunu bildirdi.
 
Hamzaoğlu, 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan "Kanser Haftası" sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada önemli bir toplum sağlığı problemi oluşturduğunu ve ülkeler için kanser kontrol programlarının önem arz ettiğini belirterek, Türkiye'de kanserle mücadele politikasının etkin şekilde yürütüldüğü, özellikle meme, kolorektal ve serviks kanserlerinde ulusal tarama standartlarında sürdürülen tarama faaliyetleri ile kanser önleme ve kanser kayıtçılığı alanındaki çalışmaların hız kazandığını aktardı.
 
Tüm kanserlerin üçte birinin önlenebilir ve erken teşhis edilebilir olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, "Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme, obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır" ifadesini kullandı.
 
Hamzaoğlu, kansere karşı çeşitli taramalar yaptıklarına değinerek, şunları kaydetti:
 
"Rahim ağzı ve kalın barsak kanseri taramaları, aile hekimlerince ücretsiz yapılmaktadır. Fatih Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserine yönelik taramalar ücretsiz yapılıyor. Ayrıca KETEM'de Sigara Bıraktırma Polikliniği hizmeti de verilmektedir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler