Kan bağışında bulunun

Kızılay Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Dr. Dila Baran, toplumda en zor bulunan kan grubunun AB rh-olduğunu belirterek, “Hiç kimse benim kan grubum çok fazla bulunuyor, ihtiyaç olmaz demesin yeri gelir o hiç ihtiyaç olmayacağı düşünülen kanlara bile çok ciddi

Kan bağışında bulunun

Kızılay Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Dr. Dila Baran, toplumda en zor bulunan kan grubunun AB rh-olduğunu belirterek, “Hiç kimse benim kan grubum çok fazla bulunuyor, ihtiyaç olmaz demesin yeri gelir o hiç ihtiyaç olmayacağı düşünülen kanlara bile çok ciddi ihtiyaç olur” dedi.

Baran, ”AB rh (-) toplumda en zor bulunan kan grubu" olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Yüzde 1 bile değil, binde 6 bulunuyor. Fakat tüm negatif gruplarda zordur. Ancak insanlar zannetmesinler ben A rh (+) herkeste var. Böyle bir durum söz konusu değil. Negatif kan ihtiyacı bir bir karşılanırken pozitif zaman zaman karşılanamıyor. Belki A rh (+) herkeste var ancak hastası da bir o kadar çok. Bunu gözardı etmemek lazım. Hiç kimse benim kan grubum çok fazla bulunuyor, ihtiyaç olmaz yeri gelir o hiç ihtiyaç olmayacağı düşünülen kanlara bile çok ciddi ihtiyaç olur.”

KAN PARAYLA SATILMAZ

Kanın parayla satıldığı yolunda toplumda bu anlamda algının çok yanlış olduğunu kaydeden Dr. Baran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir durum insani olarak kabul edilemez. Fakat halkımız kesinlikle gönül rahatlığı içinde olsun. Asla böyle bir şey söz konusu olamaz. Endişesi olan herkesi kan merkezimize davet ediyorum. Burada işleyişi görmeleri açısından, isterseler gelip bizi deneyebilirler. Ben şu kadar para verirsem şu kan grubundan alabilirim diye. Asla böyle bir şey mümkün değil. Zaten kişiler elden kan alamıyor. Bakanlığımız bunu kesinlikle yasakladı. Hastane ihtiyacı olduğu taktirde bize ulaşır, biz de elimizdeki stoklara bakarız eğer varsa kendi araçlarımızla sadece Trabzon’da değil bize bağlı diğer iller dahil olmak üzere her yere kendi araçlarımızla gönderiyoruz. Asla kişilere elden kan vermiyoruz. Para pul asla söz konusu değil. Belki eski yıllarda bazı sıkıntılar yaşanmış olabilir.”

AİLE ARASINDA KAN VERME ALGISI

Maalesef toplumda böyle yanlış bir bilgi olduğunu belirten Baran, sözlerine şöyle devam etti: "İnsanlar zannediyor ki benim kan grubumla anne babamın kan grubu uyuyor ihtiyaç olursa ben onlara veririm. Verme kesinlikle sakıncalı. Sebebi şu. Bizim kendi kan hücrelerimizle anne babamızın birinci derecede akrabalarımızın kan hücreleri son derece birbirlerine benziyor. Çünkü genetik bir geçiş söz konusu. Çünkü yarısı annemizden yarısını babamızdan alıyoruz.

Bütün genetik yapımız bu. Dolayısıyla diyelim bizim kanımız annemize takıldı, ihtiyaç halinde, onun vücuda şöyle bir şey yapıyor. Diyor ki bu kan hücresi bana çok benziyor. Acaba benim kendi hücrem mi yoksa kendini bana çok fazla benzetmiş bir düşman hücresi mi diyerek çok ciddi bir reaksiyon başlatıyor. Bu ölümcül bir reaksiyon. Bu yanlış bilgiyi lütfen aklımızdan silelim. Nasıl olsa benim aileme lazım olursa ben verebilirim düşüncesi zaten temelden yanlış. Siz başkasına verin, başkalarına inşallah ihtiyaç olmaz ama olursa sizin yakınlarınıza kan bağışı yapsın”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık