Kalbi koruyan basit formüller!

İnsan kalbi her şeyden etkileniyor. Örneğin heyecanlanınca, korkunca, sevinince ya da koşunca hızlanıyor. Kişinin küçükken geçirdiği başka hastalıklardan da etkileniyor, anne babasının kalp damar tıkanıklıklarından da. Ayrıca kalbin bir kısmı etkilenirse,

Kalbi koruyan basit formüller!

İnsan kalbi her şeyden etkileniyor. Örneğin heyecanlanınca, korkunca, sevinince ya da koşunca hızlanıyor. Kişinin küçükken geçirdiği başka hastalıklardan da etkileniyor, anne babasının kalp damar tıkanıklıklarından da. Ayrıca kalbin bir kısmı etkilenirse, diğer kısımları da bundan nasibini alabiliyor. Örneğin, kapakta kaçak varsa, ritim bozukluğu oluşabiliyor, damar tıkanıklığı olursa, ritim bozukluğu gelişebiliyor.

Özetle hassas bir organdır kalp. Böylesine hassas ve yaşamsal bir organa çok iyi bakmak gerektiğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, kalbi korumanın 3 formülünü şöyle açıklıyor:

1- Mutlu olmak

Mutluluk kalbe en iyi gelen ilaç aslında. Mutluluk ne kadar fazla sürerse, kalbe o kadar iyi geliyor. Yani bir günlük değil, bir ömür boyu mutluluk kalbi koruyor. Çalışmalarda; mutlu olan insanlarda daha az damar tıkanıklığı ve daha az ritim bozukluğu olduğu ortaya konmuş.

14335886810.86848800.jpg

Örneğin, Amerika’da yapılan bir araştırmada, mutlu olmanın kalp damar tıkanıklığı riskini yüzde 20 azalttığı gösterilmiş. Bunun nedeni ise mutlu olan insanlarda damar tıkanıklığı ve ritim bozukluğu riskini artıran adrenalin ile kortizol gibi stres hormonlarının daha az salgılanması. Ayrıca çalışmalarda mutlu olan insanların kalp için risk faktörü olan sigarayı daha az içtikleri ve daha çok spor yaptıkları gösterilmiş.

2. Spor yapmak

Spor yapmanın kalp damar tıkanıklığı, kalp kapak hastalığı ve ritim bozukluğuna iyi geldiğini gösteren yüzlerce çalışma var. Ancak doğru spor türleri tercih edildiğinde ve düzenli yapıldığında kalbe iyi geliyor. Spor; oksijenli ve oksijensiz olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Oksijenli olanlar; koşma, yüzme ve futbol gibi spor esnasında nefes nefese kalınan, hızlı hareketler ve çok tekrarlarla yapılan spor türlerini oluşturuyor.

Bu sporları yaparken kalp çok hızlanıyor, solunum da buna paralel olarak hızını artırıyor. Solunum hızlanınca kan daha hızlı oksijenleniyor. Bu durum, kalp damarlarındaki kanın da daha fazla oksijenlenmesi anlamına geliyor. Kalbin oksijen desteğinin artması kalbi rahatlatıyor, bu da kalp krizlerini önlüyor. 

14335887120.98140600.jpg

Oksijenli spor düzenli olarak yapıldığında vücut günlük olarak daha fazla kalori yakmaya başlıyor. Fazla kalori yakmak da kandaki kolesterol miktarını düşürüyor. Bunun yanında zayıflama, tansiyon ve kan şekerinde iyileşmeyi sağlayarak kalp üzerine olumlu etki yapıyor. Ancak spor yaparken hızlı hareket etmek de çok önemli. Örneğin, 10 kilometre yürümektense 10 dakika koşmak kalbe çok daha iyi geliyor.

Uzmanlar bu nedenle mümkünse her gün, değilse haftada 3 kez, 15 dakikalık koşu veya yüzmeyi öneriyor. Yürümek de kalbi koruyor elbette. Ancak vitrin gezer gibi yürümenin kalbe pek bir faydası olmuyor. Sanki bir yere yetişmeye çalışıyormuş gibi hızlı yürümek gerekiyor.

14335887560.61240100.jpg

3. Sağlıklı beslenmek

Kalp damar tıkanıklığı riskini önlemek için en iyi yiyecekleri sebzeler oluşturuyor. Çünkü posası çok, kalorisi az ve yağsız oluyor. Etin de yağsız kısmı yenmesi gerekiyor. Kalp hastalıklarından korunmak için beyaz et, balık eti ve tavuğun göğüs eti öneriliyor. Sıvı yağlar, katı yağlara göre daha sağlıklı oluyor. Ancak yağ ne kadar az ise kalp o kadar fazla korunuyor. Katı yağlar, yani tereyağı, margarin ve kuyruk yağı, kalp damar tıkanıklığını artırıyor. Dolayısıyla bu tür yağlardan uzak durmak çok önemli.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık