İlaçta geri adım atılmayacak!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "21 bine yakın eczanenin karekodlu ilaç satışına başladığını" belirterek, "Karekodlu ilaç sistemi herhangi bir duraksamaya mahal vermeden devam edecektir" dedi. İlaç sektörünün kamu ve özel sektördeki temsilcileri, İlaç Takip Si

İlaçta geri adım atılmayacak!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "21 bine yakın eczanenin karekodlu ilaç satışına başladığını" belirterek, "Karekodlu ilaç sistemi herhangi bir duraksamaya mahal vermeden devam edecektir" dedi.

İlaç sektörünün kamu ve özel sektördeki temsilcileri, İlaç Takip Sistemini değerlendirmek üzere Sağlık Bakanlığında toplandı.

Bakan Akdağ, toplantıya verilen arada gazetecilere yaptığı açıklamada, 21 bine yakın eczanenin karekoduyla satışa başladığını söyledi.

Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunan eczane sayısının 23 bin civarında olduğuna işaret etti.

İlaç sektörünün tüm taraflarının sistemin bugünkü haliyle devamı konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayan Akdağ, "Karekodlu ilaç sistemi herhangi bir duraksamaya mahal vermeden devam edecektir" dedi.

Recep Akdağ, toplantıya verilen arada, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilaç takip sisteminin geliştirilmesinin tamamen ilaç yolsuzluklarının, kupür ve ilaç sahteciliklerinin önlenmesi amaçlı olduğu ifade etti.

Türkiye'de günde 1 milyonun üzerinde reçete karşılığı ilaç verildiğini ifade eden Akdağ, bunun günde aşağı yukarı 4 milyona yakın ilaç kutusuna karşılık geldiğini anlattı.

Sistemin çok doğru olduğu konusunda tüm tarafların mutabık kaldığını ifade eden Akdağ, "Bu sahtecilikleri, yolsuzlukları ortadan kaldırmak, ilacı çok daha güvenilir bir meta kılmak, bir taraftan da vatandaşın primleriyle, devletin hazinesiyle yapılan ödemeler açısından bir güvenlik oluşturmak için mutlaka bu sisteme kararlılıkla devam edeceğiz" diye konuştu.

Danıştay'ın kararı

Danıştay'ın kare kodlu ilaçların kullanımı konusunda verdiği kararı da değerlendiren Akdağ, şunları kaydetti: "Danıştay'ın aldığı bir karar var. Aslında Danıştay'ın aldığı karar kamuoyuna biraz yanlış aksettirildi. Danıştay, sistemin işleyişiyle ilgili engelleyici bir karar almış değildir. Sadece yönetmelikte henüz sisteme dahil olmamış ilaçların ne zamana kadar piyasada bulunabileceğiyle ilgili bir karar almıştır. Sistemin bütününü bu kesinlikle etkilemez. Sistemin kararlı bir biçimde yürütülmesini de kesinlikle etkilemez. Bu hem hukuki açıdan böyledir hem de sektör olarak üzerinde mutabık kaldığımız biçimiyle böyledir."

Teknik sorunları yenmek için sürekli olarak birlikte çalışılabilecek bir mekanizma kurduklarını anlatan Akdağ, bunu geliştirip devam edeceklerini söyledi.

Hükümet olarak vatandaşlara ilaç konusunda bugüne kadar nasıl bir davranışı uygun gördülerse bundan sonra da bunu sürdüreceklerini vurgulayan Akdağ, vatandaşın asla ilaçsız bırakılmayacağını, ilaçlarını alarak kendisi, yakınları, hastaları için kullanabileceğini, güvenli ilaç kullanacağını ve Türkiye'nin en ucuz ilaç satan birkaç ülkeden biri olmaya devam edeceğini belirtti.

Akdağ, "Bunun anlamı vatandaşımıza bu meseleyi yük etmemektir. Bugüne kadar yük etmediğimiz gibi bundan sonra da yük etmeyeceğiz" dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler