İftardan sonra sigara içmeyin!

Özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizine ve beyin damarlarında oluşturduğu tıkanmalarla da felce neden oluyor. İstenmeyen bu ani sonuçlar ölüm ya da kalıcı sakatlıkları da beraberinde getirebiliyor. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ka

İftardan sonra sigara içmeyin!
Özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizine ve beyin damarlarında oluşturduğu tıkanmalarla da felce neden oluyor. İstenmeyen bu ani sonuçlar ölüm ya da kalıcı sakatlıkları da beraberinde getirebiliyor. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrehisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ali Gürbüz, Ramazan'da tutulan oruç nedeniyle gün boyu nikotin almayan vücuda, iftarla birlikte üst üste yakılan sigarayla nikotin yüklenmesinin çok büyük etki yaptığını söyledi. Ramazan'da sigara tiryakilerinin çoğunun, iftar yemeğine başlamadan hemen bir sigara içtiklerini belirten Doç. Dr. Gürbüz, aç karnına içilen sigaranın zararlarının çok daha fazla olduğunu kaydetti.

SİSTEM ALTÜST OLUYOR

Gürbüz, "Üst üste yakılan sigarayla nikotin yüklenmesi normal günlerdeki içicilikten daha fazla zarar vermektedir. Çünkü gün boyu aç kalan vücutta kan şekeri önemli ölçüde düştüğünden bunun üzerine bir de hızla verilen nikotin ve sigaranın içeriğinde bulunan yaklaşık 4 bin ayrı zararlı madde eklenince kandaki yoğunlukları çok hızla yüksek noktalara ulaşmakta, bu da tüm damar sisteminin dengesini bozarak özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizine ve beyin damarlarında oluşturduğu tıkanmalarla da felce neden olmaktadır" dedi.

HÜCRELER YORGUN OLUYOR

Tiryakilerin, Ramazan ayını sigarayı bırakmak için bir başlangıç noktası olarak değerlendirmeleri gerektiğini belirten Gürbüz, "Hücreler gün sonu yorgunluğu içersinde, nikotini ve sigaranın zararlı maddelerini kandan uzaklaştırabilecek zindelikte olmazlar. Beyin ve kalp hücreleri aşırı zorlanır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler