Her 8 kadından biri bunu yaşıyor..

Meme kanserinin dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türü olduğu, her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanabileceği bildirildi.Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada,

Her 8 kadından biri bunu yaşıyor..

Meme kanserinin dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türü olduğu, her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanabileceği bildirildi.

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, meme kanserinin erkeklerde de görüldüğü, ancak kadın vakalarının erkeklere oranla 100 kat fazla olduğu belirtildi.

Meme kanserinin ülkedeki kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Her 8 kadından birinde meme kanseri görülme riski vardır. Kansere bağlı ölüm nedenleri sıralamasında, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan kanserle mücadelede, en etkili yöntem kanser konusunda halkımızı bilgilendirmek ve erken tanı konusunda bilinçlenmesini sağlamaktır.

Günümüzde bu amaca yönelik olarak meme kanseri konusunda halkımızı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Bakanlığımız Kanser Dairesi Başkanlığı ekim ayını, 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' olarak belirlemiştir.

Meme kanseri meme dokusundaki hücrelerin kontrol dışı çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Meme kanserinin belirtileri; memede ele kitle gelmesi, memeden kendiliğinden akıntı gelmesi, meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması ve memede daha önce olmayan gözle fark edilebilen herhangi bir değişikliğin olması sıralanabilir.''

Kendi kendine meme muayenesi önemli olmasına karşın, meme kanserinin tanısında en etkili yöntemin mamografi olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığının hatırlatıldığı açıklamada, şöyle denildi:

''Meme kanserinin tedavi yöntemleri; ameliyat, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisidir. Dengeli ve düzenli beslenme, aşırı kilodan korunma, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakma, 30 yaşından önce doğum yapma ve bebeğini emzirme, stresi kontrol etme, spor yapma ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkiklerini yaptırmakla meme kanseri riski azaltılabilir.

İlimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) erken teşhis ve tanı amacıyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık