Havuzda gözlerinizi mutlaka koruyun

Hava sıcaklıklarının artmasıyla havuz kullanımı da arttı. Bununda beraberinde göz enfeksiyonlarını getirdiğini kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu bayram tatili öncesi korunma yöntemlerini anlattı.Havuzların büyük çoğunluğu kimyasal

Havuzda gözlerinizi mutlaka koruyun

Hava sıcaklıklarının artmasıyla havuz kullanımı da arttı. Bununda beraberinde göz enfeksiyonlarını getirdiğini kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu bayram tatili öncesi korunma yöntemlerini anlattı.

Havuzların büyük çoğunluğu kimyasal yöntemlerle (chlorid) dezenfekte edilmektedir. Fakat bu tek başına enfeksiyonlardan korunmak için yeterli değildir. Havuzu kullanan kişi sayısı ne kadar fazla olursa enfeksiyon riski de o kadar artar. Ayrıca havuza düşen kuru yapraklar, böcekler, tozlar bakteri taşıyabilir. İlaveten enfeksiyon kapmış bir yüzücüden diğerine de hastalık bulaşabilir.

Havuzlarda en sık gördüğümüz göz enfeksiyonu konjuktivittir. Bu enfeksiyon viral veya bakteriyel olabilir. Gözde kızarma, sulanma, yanma, çapaklanma ile seyreder. Viral olanlar genellikle hafif klinik şikayetler yapıp 3-4 günde kendiliğinden geçebilir. Eğer vücut direnci düşükse tablo ağırlaşıp haftalarca sürebilir.

Bakteriyel olanlar daha ciddi bir tablo oluşturur. Mutlaka doktor kontrolü ve antibiyotik tedavisi gerektirir. Nadiren acanthamoeba adlı bir parazit de enfeksiyon yapabilir. Bu gözde özellikle kornea tabakasında çok ciddi yaralar oluşturup körlüğe kadar gidebilir.

Havuzda göz sağlığınızı korumak için;

- Gözü iyi çevreleyen yüzücü gözlüğü kullanmak gerekir.

- Kontakt lensleri havuzda yüzerken çıkarmalıdır.

- Kuruluğu engellemek için suni gözyaşı kullanmalıdır.

- Havuzdan çıkınca yüz ve gözler bol su ile yıkanmalıdır.

- Her hangi bir enfeksiyonu olanlar havuzu kullanmamalıdır.

- Göz alerjisinin yoğun olduğu dönemde güneşten ve havuzdan korunmak gerekir.

- Kalabalık kullanımı olan havuzlarda özellikle hijyen şartlarına uyulup uyulmadığı iyi araştırılmalıdır.

- Havuz bakımları günlük yapılmalıdır.

- Havuzu kullananlar havuza girmeden önce mutlaka duş almalıdır.

- Giriş öncesi ayaklar için dezenfeksiyon havuzu olmalıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler