Hastaya farklı kendine farklı tedavi

Amerika'daki araştırmaya katılan yaklaşık 1000 doktordan bir hastalık düşünmeleri ve bu hastalıktan muzdarip hastaları için uygun bir tedavi seçmeleri istendi. BBC Türkçe'de yer alan araştırmaya göre doktorlara, kendileri aynı hastalığa yakalandıkları zam

Hastaya farklı kendine farklı tedavi

Amerika'daki araştırmaya katılan yaklaşık 1000 doktordan bir hastalık düşünmeleri ve bu hastalıktan muzdarip hastaları için uygun bir tedavi seçmeleri istendi.

 

BBC Türkçe'de yer alan araştırmaya göre doktorlara, kendileri aynı hastalığa yakalandıkları zaman ne yapacakları soruldu.

 

Cevaplar arasındaki farklılık dikkat çekici nitelikte. Çünkü doktorlar kendileri için örneğin; ölüm riski yüksek ama kurtulurlarsa yan etkileri daha az olan tedavi yöntemlerini tercih ediyorlar.Oysa hastalar söz konusu olduğunda daha sonra yaşam kalitesini nasıl etkileyeceğine bakmadan, yaşama şansını arttıran tedavilere öncelik tanıyorlar.

 

Dahiliye Arşivi adındaki tıbbi yayında yer alan araştırma sonuçlarına göre, bağırsak kanseri tedavisi için iki ameliyat şeklinden birini seçmeleri istenen 242 doktordan beşte ikisi, kendileri için ölüm oranı daha yüksek, ancak yan etki olasılığı düşük ameliyat şeklini seçti. Aynı konuda bir hastaya ne önerecekleri sorulduğunda ise doktorların sadece dörtte biri bu seçeneği tercih etti.

 

EMPATİ NEREYE KADAR?

Kuzey Carolina eyaletindeki Duke Üniversitesi'nden Dr. Peter Ubel ile meslektaşları, "Doktorlar hastalara tedavi önerirken, kendileri için karar almaları söz konusu olduğu zamandan farklı düşünüyorlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık