Hastaneler 4 gruba ayrılacak

Özel ve vakıf hastaneleri bundan böyle verdikleri hizmete ve yatak kapasitesine göre sınıflandırılacak. 4 gruba ayrılacak hastanelerden vatandaş istediğine gidebilir. Ancak gittiği hastanenin sınıfına göre fark ücreti verecek.Sağlık Bakanlığı özel ve vakı

Hastaneler 4 gruba ayrılacak

Özel ve vakıf hastaneleri bundan böyle verdikleri hizmete ve yatak kapasitesine göre sınıflandırılacak. 4 gruba ayrılacak hastanelerden vatandaş istediğine gidebilir. Ancak gittiği hastanenin sınıfına göre fark ücreti verecek.

Sağlık Bakanlığı özel ve vakıf hastanelerinin sınıflandırılmasına dair taslak bir tebliğ hazırladı. Tebliğe göre, hastaneler bundan böyle A,B,C ve D olmak üzere 4 gruba ayrılacak. Hastaneler, hizmet kalitesi, yatak kapasitesi ve vaka karması durumlarına göre değerlendirilerek puanlamaya tabi tutulacak. Bu puanlar hastanenin hangi sınıfta yer alacağını belirleyecek. Özel ve vakıf üniversitesi hastaneleri, belirlenen bu sınıflandırmalara göre hastadan fark ücreti alacak.

SINIFLANDIRMA 1 YIL GEÇERLİ

Hastane, sınıflandırma puanı 100 ve 100'ün altında ise D, 100'den büyük 200'den küçük ise C, 199'dan büyük 275'den küçük ise B, 274 den büyük ise A olarak belirlenecek. Sınıflama yapıldıktan sonra A sınıfına en yüksek puan verilecek. 1 yıl geçerli olacak olan sınıflama, hastanelerin kapasitelerini genişletmesi, hizmet kalitelerini artırması gibi kriterlerle yeniden belirlenecek.

HAZİRANDA BAŞLIYOR

 Sınıf atlayan hastaneler ücretlerini yeniden belirleyebilme hakkına sahip olacak. Sağlık Bakanlığı yetkilileri uygulamanın en geç Haziran 2009'da hizmete gireceğini belirtti.

YATAK KAPASİTESİ ÖNEMLİ

 Sağlık Bakanlığı yetkilileri hastanelerin sınıflandırılmasında yatak kapasitelerinin önemli olacağını belirtti. Hastanenin hangi gruba gireceği ruhsatında yer alan yatak sayısı esas alınarak hesaplanacak. Bir sonraki yılın puanına esas hesaplamada kullanılacak yatak sayısı, bir önceki yılın kasım ayının son günü ruhsatında yer alan yatak sayısı belirleyecek.

Muayenelere 10 gün sınırlaması VATANDAŞI MAĞDUR EDER

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, aynı branşta muayeneye 10 günlük süre sınırı getirmesi tartışmalara yol açtı. Türk Tabipler Birliği (TTB) bu sınırlamanın vatandaşı mağdur edeceğini belirterek, sınırlamayı mahkemeye götürmeye hazırlanıyor. TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu uygulamanın hastalık hastalarının hastanelere getirdiği maliyeti ortadan kaldırmak için yapıldığını ancak bunun başka sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Bilaloğlu, “10 gün içinde kimse aynı branştan hastalanmayacak mı? Belki bir daha muayene olması gerekecek. Para mı ödemek zorunda. Bu sistem vatandaşları başka yollara yöneltebilir. Dikkatli olmak gerek” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler