Güne bir bardak suyla başlayın

Bütün dünyada 13-18 Mart tarihleri arası, böbrek haftası olarak kutlanacak. KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji ABD başkanı Prof Dr Şükrü Ulusoy ve ekibi diyor ki..” Eğer günü bir bardak su ile başlarsınız, böbreğinize ve sağlığınıza en büyük büyük iyiliği yapmış

Güne bir bardak suyla başlayın

Bütün dünyada 13-18 Mart tarihleri arası, böbrek haftası olarak kutlanacak. KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji ABD başkanı Prof Dr Şükrü Ulusoy ve ekibi diyor ki..” Eğer günü bir bardak su ile başlarsınız, böbreğinize ve sağlığınıza en büyük büyük iyiliği yapmış olursunuz!

Sizi ansızın hasta eder

Prof Dr Şükrü Ulusoy Karadeniz bölgesinde korner böbrek hastalığının yüzde 16,1 ulaştığını belirterek “Bu sinsi bir hastalıktır. Çoğu zaman insan böbreği iflas ettiğinde bize geliyor, onun için günde en az 2 litre su içmek elzemdir” dedi.

Böbrek nakli bir çözüm ama

Prof Dr Kübra Kaynar, böbrek naklinin bir çözüm olduğunu ama bu aşamaya gelmeden insanların böbreğini koruması ile ilgili bilinçli olmalarını hatırlatarak “ Türkiye’de maalesef her 7 kişiden biri böbrek yetmezliği hastalığı tehlikesi ile karşı karışadır” dedi.

Aklınızda bulunsun

Böbreğiniz için bunları yapın

Günlük 1.5 – 2 lt sıvı alın

Kan basıncının kontrole alın

Ağrı kesiciden uzak durun

Düzenli egzersiz yapın

Sağlıklı beslenin

Sigara içmeyin

Yılda 1 kez böbrek fonksiyonlarının kontrolü önerilir. 

Böbrek hastalığı belirtileri

Halsizlik, Başağrısı, Gece idrara çıkma, Çarpıntı, Bulantı, Vücutta şişlik…

İçinde bulunduğumuz hafta, Dünya böbrek sağlığı haftası. Bu haftanın bütün dünyada kullanılan bu yılkı sloganı da;

Güne bir bardak su ile başlayın..

KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji ABD başkanı Prof  Dr Şükrü Ulusoy ve ekip arkadaşları, böbrek sağlığı için güne bir bardak bu ile başlanılmasını öğütledi.

Prof Dr Kübre Kaynar da, sağlıklı bir böbrek için günde bir insanın 2 litreden az su içmemesi gerektiğini de  belirtti.

Prof Ulusoy, böbrek hastalıklarına dikkat çekerken özellikle bu hastalığın çok ciddi belirtiler vermediğini belirterek son yıllardaki verilerin böbrek hastalığı konusunda tehlikeli boyutlara çıktığını da hatırlattı.

Ulusoy “Ülkemizde yapılan CREDIT çalışmasına göre kronik böbrek hastalığı  sıklığı % 15.7 dir. Karadeniz bölgesinde ise %16.1 dir.Bu Türkiye de toplam 7. 317. 315 kronik böbrek hastası olduğu anlamına gelir.(Her 6-7 erişkin  kişiden birisi KBH). Son verilere göre ülkemizde hastalığın son evresinde olup diyalize giren hasta sayısı yaklaşık 70 bin civarındadır” dedi.

Yüksek tansiyon ve diyabetin böbreğin en büyük düşmanı olduğunu belirten Prof Dr Şükrü Ulusoy,” Hem KTÜ polikinliklerin de hem de diğer devlet hastanelerinde bu işin uzmanlarının halkın hizmetinde olduğunu belirterek, bu konuda bütün vatandaşlarımız duyarlı olmalı dedi.

Prof. Dr. Kübra Kaynar tedavide erken teşhisin önemli olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi;

Erken tanı ile önlenebilen veya geciktirilebilen bir hastalıktır. Hastalığın son döneme ulaştığında tedavi için  nakli veya diyaliz uygulanmaktadır. Böbrek nakli hastanın gerek yaşam kalitesi gerekse de yaşam süresi açısından daha avantajlı bir tedavidir. Ayrıca olması gereken böbrek fonksiyonlarının tümü bu sayede gerçekleşir. Bu olmadığı takdirde diyaliz tedavisi uygulanır. Diyaliz ile üremik toksik maddeler vücuttan uzaklaştırılmakla beraber diyaliz bir böbreğin tüm fonksiyonlarını yerine getiremez.” dedi.

KTÜ Nefroloji Ana Bilim Dalı uzman doktorlarından Muammer Cansız da, özellikle şu konuya dikkat çekti.” Hastalığın sinsi olması, yavaş seyir etmesi en büyük tehlikedir. O nedenle düzenli kontroller ve de bol su her seye çaredir”dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler