Grip ilaçları tükenme noktasına geldi

Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü vakalarının artması sonucunda, ilaç firmaları yoğun talebi karşılamakta güçlük çekiyor. Grip hastalığının yaygınlaşması grip ilaçlarında tedarik sıkıntısı yaşanmasına yol açtı. Özellikle domuz gribi olarak bilinen H1

Grip ilaçları tükenme noktasına geldi

Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü vakalarının artması sonucunda, ilaç firmaları yoğun talebi karşılamakta güçlük çekiyor.

Grip hastalığının yaygınlaşması grip ilaçlarında tedarik sıkıntısı yaşanmasına yol açtı. Özellikle domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün tedavisinde kullanılan Oseltamivir etken maddeli ilaç, raflarda tükendi. Firmalar artan talebi karşılayamazken, vatandaşlar tedavileri için eczane eczane dolaşıp antiviral ilaç arıyor.

"İLACA OLAN İHTİYAÇ OCAK AYINDA ARTTI"

Grip ilaçlarına talebin Ocak ayında arttığını belirten Eczacı Timuçin Rıza Saydam, "H1N1 virüsüne dayanan gribin yaygınlaşması nedeniyle duyulan ihtiyacın artması eczanelerde ilaçların bitmesine neden oldu. Benim eczanemde az miktarda olsa bulunuyor. Ama vatandaşlar tedarik sürecinde sıkıntı yaşadıklarını söylüyor" dedi.

"ŞURUP FORMU OLMADIĞI İÇİN ÇOCUK HASTALAR SIKINTI YAŞIYOR"

Eczanelerin çoğunda grip ilacının bulunmadığını ifade eden Eczacı Enes Koyuncuoğlu, "Şu anda hastalar ilaç buldukları zaman birer ikişer adet alıyorlar. Bizim günde 15 adete kadar çıktı satışımız. Bu ilacın alternatifi yok. İlaç yurt dışından geldiği için sıkıntı yaşanıyor. Özellikle şurup formu bulunmuyor. Sıkıntı yaşayan çocuk hastalar mevcut" diye konuştu.

FİRMALAR 15-20 ŞUBAT ARASINDA YENİDEN ÜRETİME GEÇECEK

İlacın ham madde sıkıntısı nedeniyle üretiminin yapılamadığını belirten İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Padel, "Ağır gribal enfeksiyonlarda kullanılan birkaç tane ilaç var. Biri yurt dışından gelen bir ürün diğerleri Türkiye'de yapılan ilaçlar. Ama küresel bir hammadde sıkıntısından dolayı son bir aydır firmaların elinde dahi bu üründen yok. Ancak stoklu çalışan eczanelerde olabilir. Onlarda tükenmek üzere. Firmalarla yaptığımız görüşmeler sonucunda 15-20 Şubat arasında üretime geçip tekrar eczanelere sunacakları bilgisini aldık. 15-20 Şubat'a kadar ilaca erişim mümkün değil. Salgın olması tüm dünyada grip salgınları oluyor ve talebin çok üstünde üretim gerçekleşiyor" diye konuştu.

"BEN DE KENDİME BU İLACI BULAMADIM"

Kendi tedavisi için de antiviral ilaca ihtiyaç duyduğunu söyleyen Padel,"Türk toplumunda stokçu bir yapı var. Bunlar nedeniyle firmaların elinde ilaçlar erken bitti. Alternatif olarak bir ilacı yok ancak etkileri azaltan bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar var. Benim de o ilaca ihtiyacım var. Bizler sağlık personelleri olarak hastalıkla en iç içe olan insanlarız. Sağlık personelleri en çok risk altında olan kişiler. Ancak ne yazık ki ben de bu ilacı kendime bulamadım" şeklinde konuştu.

Grip ilaçları tükenme noktasına geldi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık