Grip aşısındaki 5 yanlış!

Foxnews'de yer alan habere göre, Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi (CDC)'nin raporunda, herkesin her yıl grip aşısı olması tavsiye ediliyor. Çünkü influenza, sonbahar ve kış aylarında görülen en yaygın ve öldürücü virüsten biri. Grip nedeniyle

Grip aşısındaki 5 yanlış!

Foxnews'de yer alan habere göre, Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi (CDC)'nin raporunda, herkesin her yıl grip aşısı olması tavsiye ediliyor. Çünkü influenza, sonbahar ve kış aylarında görülen en yaygın ve öldürücü virüsten biri. Grip nedeniyle her yıl yaklaşık 200 bin kişi hastaneye yattığı ve 36 bin kişinin ise griple bağlantılı komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi (CDC), 2 yaş ve üstündeki herkesin her yıl aşılanmasını önerirken, 2-18 yaş arası ile 65 yaş ve üstü yaş gruplarının, bağışıklık sorunu olan kişilerin özellikle aşılanması gerektiğini ekliyor. Grip aşısının yanında, burun spreyi olarak kullanılan aşının 50 yaş altındaki kişiler için uygun olabileceği belirtiliyor. Geleneksel aşıya benzemeyen ve 2 doz şeklinde uygulanan burun spreyi virüse karşı yeterli koruma sağlıyor.

Grip aşısıyla ilgili birçok doğru bilinen yanlışlar bulunuyor. işte bunlardan en popüler olan 5 tanesi şöyle:

Ben sağlıklıyım, aşıya ihtiyacım yok: Birçok sağlıklı insanın griple ilgili komplikasyonlara karşı risk altında olmadığı doğru, fakat çevrenizdeki insanlar risk taşıyabilir. Genç-yaşlı insanlar ve bağışıklık sistemi güçsüz insanlarla düzenli olarak görüşen birinin aşılanması gerekiyor.

Grip aşısı beni grip yapabilir: Uzmanlar bunun efsane olduğunu söylüyorlar. Grip aşısı aktif olmayan 3 virüs içeriyor. Ancak bu virüs ölü ve vücutta yeniden çoğalamaz. Fakat virüse karşı bağışıklık sağlamak vücudu harekete geçirebilir. Suçiçeği aşısına benzeyen "Flumist" isimli burun spreyi ise etkisi zayıflatılmış canlı virüs içeriyor. Zayıflatılmış virüs vücudu hasta yapacak kadar güçlü değil, fakat gribe karşı korumaya yarayan antikorların çoğalmasına yardımcı oluyor.

Geçen yıl aşı olmama rağmen yine de hastalandım: Birçok kez insanlar, soğuk algınlığı ile gribi karıştırabiliyorlar. Her zaman gribe ateşin eşlik etmesine rağmen, soğuk algınlığında ateş çok nadir görülüyor. Bunun gibi hapşırma ve burun tıkanıklığı ise sadece soğuk algınlığında görülen belirtilerdir. Maalesef grip aşısı soğuk algınlığına karşı korumuyor.

Aralık ayındayız, aşı Eylül veya Ekim aylarında yapılıyor: Amerika'da grip Eylül ayının başlarında görülmeye başlıyor. Fakat hastalığın görülmesi Mart ayına kadar devam ediyor. Bu da grip aşısı olmak için uzun bir süre olduğunu gösteriyor. Grip Şubat ayında doruk noktasına ulaşırken, aşı bu dönemde ve hatta Mart ayında bile yaptırılabilir.

Bazen aşı işe yaramıyor: "Geçen yıl aşı olmama rağmen yine de hastalandım" diyen birçok insan var. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre, geçen yıl grip aşısının koruyuculuk oranı yüzde 44 olarak belirlendi. Grip aşısının her sene yeniden hazırlanmasına rağmen ideal şartlardaki koruyuculuğunun en fazla yüzde 70-90 olduğu belirtiliyor. Aşı içinde bulunan virüslerle o yıl gribe sebep olan virüslerin yapısal özelliklerinin birbirine benzemesiyle ilgilidir. Fakat geçen sene bu oran çok düştüğü için aşının etkisi azaldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık