Gözlerinize DİKKAT

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığının, 40 yaş üzerindeki insanları tehdit ettiği belirtildi.  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Anıl Resmi, glokomun göz tansiyonunun yükselmesi ve buna bağlı olarak gelişen görme kaybı olduğunu belir

Gözlerinize DİKKAT
Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığının, 40 yaş üzerindeki insanları tehdit ettiği belirtildi. 
 
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Anıl Resmi, glokomun göz tansiyonunun yükselmesi ve buna bağlı olarak gelişen görme kaybı olduğunu belirtti. Bu hastalığın göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına da neden olabileceğini söyledi.
 
Glokomun genellikle 40 yaş üzerinde görüldüğünü belirten Op. Dr. Resmi, şu bilgileri verdi: “Göz içi basıncı, gözün ön bölümünde üretilen ve özel kanallarla gözü terk eden aköz hümör adlı sıvı tarafından oluşturulur. Glokomda göz sıvısının yapımındaki artışa veya dışarı atılımındaki azalmaya bağlı olarak göz içi basıncı artar. Yükselen göz içi basıncı, görme sinirlerinde hasara neden olarak glokom oluşturur. Bu hastalıkta risk altında olan kişiler 40 yaş üzerindekiler, aile hikâyesi olanlar, göz yaralanması geçirenler, miyoplar ve diğer hastalıkları bulunanlardır.”
 
TEDAVİ EDİLMEZSE KÖRLÜK SEBEBİ
 
Glokomun sessiz ve sinsi bir hastalık olduğunu ifade eden Resmi, şöyle devam etti: “Birçok hastada hastalığın son evresine kadar, göz çevresinde zaman zaman oluşan ağrılar dışında fark edilebilir bir belirtisi yoktur. Hastalık genel olarak görme alanında yavaş yavaş ilerleyen daralma seyreder. Bu sebeple erken tanı problemi olan bir hastalıktır. Glokom ancak göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından yapılan düzenli göz tansiyonu seviyesi kontrolü ve görme alanı testi ölçümüyle saptanır.”
 
Glokomun tedavi edilmediği takdirde geri dönüşümü olmayan görme kaybı ve körlüğe neden olduğunun altını çizen Resmi, tedavi hakkında şunları söyledi: “Tedaviye öncelikle damla tedavisi ile başlanır. Yeterli olmadığı takdirde lazer ve cerrahi tedavi uygulanır. Aile hikâyesi ve risk faktörü olanlarda kırk yaşına kadar 2 yılda bir kez düzenli göz tansiyonu kontrolü yapılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler