Göz sağlığı veri tabanı oluşturuldu

Trabzon Sağlık Müdürlüğü'nce Özürlüler Destek Programı kapsamında hazırlanan projeyle 2 bin 350 çocuk göz taramasından geçirildiMerkez ve 17 ilçesinde, 0-6 yaş grubun üzerinde yapılan tarama ile Trabzon'un göz sağlığı veri tabanı oluşturuldu Trabzon Sağlı

Göz sağlığı veri tabanı oluşturuldu

Trabzon Sağlık Müdürlüğü'nce Özürlüler Destek Programı kapsamında hazırlanan projeyle 2 bin 350 çocuk göz taramasından geçirildi

Merkez ve 17 ilçesinde, 0-6 yaş grubun üzerinde yapılan tarama ile Trabzon'un göz sağlığı veri tabanı oluşturuldu
 
Trabzon Sağlık Müdürlüğü tarafından Özürlüler Destek Programı (ÖDES) kapsamında hazırlanan ''Sağlıklı Gözler Gülen Yüzler'' projesiyle 2 bin 350 çocuk göz taramasından geçirildi. 
     
Trabzon Valisi Recep Kızılcık,yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan Özürlüler Destek Programı'nın yerel dinamikleri harekete geçirerek, özürlülüğün önlenmesine katkıda bulunduğunu ve özürlülük konusunda özürlüler ve toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturduğunu belirtti. 
     
Trabzon'da ÖDES kapsamında 2011 yılında 7 proje uygulandığını ifade eden Vali Kızılcık, ilde uygulanan 7 projenin proje tutarının 452 bin lira olduğunu söyledi. 
   
Trabzon'da gerçekleştirilen projeler arasında yer alan ''Sağlıklı Gözler Gülen Yüzler'' projesinin Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü, proje ortağının ise Anadolu Görme Engelliler Derneği olduğunu kaydeden Kızılcık, şöyle devam etti: 
     
''Projenin amacı Trabzon merkez ve 17 ilçesinde yapılacak taramalarla 0-6 yaş grubundaki az gören veya görme engelli çocuklara ulaşarak tedavi hizmetlerine erişmelerini, kontrollerinin yerinde ve zamanında yapılmasını sağlamaktı. Ayrıca anne ve babalarına rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulması, mevcut hizmetlerden faydalanmalarına yardımcı olunması, bilinçlendirme toplantıları yapılması da projenin amaçları arasında yer aldı.'' 
     
Vali Kızılcık, proje kapsamında 30 bilinçlendirme toplantısı yapıldığını belirterek, ''Yapılan toplantılarla toplamda 4 bin 540 kişi, engelliliği önleyici tedbirler ve göz sağlığı hakkında bilgilendirilmiştir. Bu toplantılarda, yaşanması olası geç kalınmış vakaların en aza indirilmesi ve hatta mevcut gebe, genç anne adaylarına ve babalara ilk yapılması gerekenler ve sürecin devamlılığını sağlayıcı tedbirler anlatıldı'' dedi. 
     
     -Göz sağlığı veri tabanı oluşturuldu-  
     
Vali Kızılcık, Trabzon'un 17 ilçesinde yeni doğan bebekten 6 yaşına kadar 2 bin 350 çocuğa göz tarama testi uygulandığını anlatarak, şunları ifade etti: 
   
''Yapılan tarama ile göz sağlığı veri tabanı da oluşturuldu. İl genelinde yapılan taramalarda, şaşılık yüzde 2,87, çapaklanma yüzde 5,75, diğer sebeplerden doğan bozukluklar yüzde 14,38 belirlendi.
 
Bunların dışında il merkezinde oluşturulan izleme ve değerlendirme merkezinde vaka analizleri yapılarak ailelerin takibi ve tüm hizmetlerden faydalanmalarına katkı sağlayacak yönlendirmeler yapıldı.'' 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık