Genç Kızlar neden erken evlenmeli

 Kariyer planları genç kızlarda evlilik yaşını yükseltti. Antalya'da gerçekleştirilen 1. Uluslararası Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Kongresi'nde konuşan Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ "En ideal doğurganlık yaşı 20-25 arası. 

Genç Kızlar neden erken evlenmeli

 

Kariyer planları genç kızlarda evlilik yaşını yükseltti. Antalya'da gerçekleştirilen 1. Uluslararası Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Kongresi'nde konuşan Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ "En ideal doğurganlık yaşı 20-25 arası.
 
Kısırlık günümüzde çiftlerin başında demoklesin kılıcı gibi sallanıyor. Kadında da erkekte de sorun artmış durumda. Özellikle kızlarda evlilik yaşının 30-35'lere kayması sorunu iyice tetikliyor. Bunun için en önemli önlem erken evlenmek.
 
Prof. Fatih Şendağ, "Biz öyle vakalarla karşılaşıyoruz ki bazen 20 yaşında bir kızın bile yumurtalıkları yaşlanmış olabiliyor. O yüzden mümkünse erken evlenin uyarısı yapıyoruz. Her genç kız mutlaka ölçüm yaptırmalı. Yumurtalık rezervi önemli geri dönüşü yok bunun" diye konuştu.
 
Kısırlık tedavisinde bu detayları atlamayın
 
Kısırlık yaşayan çiftlerin çoğu kez tüp bebek yöntemine başvurduklarını bu esnada da kısırlığa neden olan sorunların araştırıldığına dikkat çeken Prof. Şendağ, halk arasında 'kansız' ya da 'kapalı' ameliyat olarak bilinen modern cerrahi yöntemi Laparoskopi'nin kullandığını belirtti.
 
Şendağ,"Bu yöntemi sık olarak kısırlık araştırmalarında, gebe kalmada güçlük çeken infertil hastaların  takip ve tedavileri esnasında gebe kalmalarına engel olacak bir problemin var olup olmadığını araştırmak amacıyla yapıyoruz.
 
 
Kadın daha önce yumurtalık veya rahimle ilgili iltihaplı bir hastalık geçirmişse veya karın bölgesinde herhangi bir ameliyat uygulanmışsa yumurtalık kanallarındaki durumu değerlendirebilmek için yapıyoruz. Bu hem basit hem de çok etkili bir yöntem" dedi.
 
Enfeksiyondan koruyor
 
Günümüzde laparoskopinin sınırları oldukça genişlemiş; rahmin çıkartılması (histerektomi), kanser ameliyatları, rahim sarkması ve hatta idrar kaçırma operasyonları da yapılabilmekte. Obez hastalarda yara iyileşmesini kolaylaştırıyor.
 
Laparoskopinin bir diğer üstünlüğü ise karın kesisine bağlı komplikasyonlardan (enfeksiyon, yara açılması ve fıtık) sakınılması. Birçok kadın hastalığının tedavisinde kullanılan kapalı yöntem, ameliyat sonrası kadınlarda oluşan kısırlık riskini de azaltıyor.
 
En sık yapılan operasyonlar, yumurtalık kistleri, çikolata kistleri, miyom ve yumurtalık kanallarıyla ilgili operasyonlardır. Gerektiğinde sebebi belli olmayan kronikleşen kasık ağrıları veya belli hastalarda kısırlık sebebinin araştırılması ve tedavisinde laparoskopi uygulanmakta.
 
DÜNYA JİNEKOLOGLARI ANTALYA'DA 
 
Dünya'dan 1000 Jinekolog, Antalya'da gerçekleştirilen 1. Uluslararası Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Kongresi ve 5. Ulusal Jinekolojik Endoskopi Kongresi'nde biraraya geldi. Kongrede, dünyanın farklı coğrafyalarından gelen jinekologlar, dünyadaki robotik yöntemler ve laparoskopi ile ilgili yeni teknik ve uygulamalar masaya yatırıldı.
 
Kongrede, Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı (JED) Prof. Dr. Fatih Şendağ, laparoskopinin, özellikle jinekolojik ameliyatlarda iş gücü kaybını ve komplikasyonları engellemesi ve hastanede kalma maliyetleri açısından avantajlarının göz önünde bulundurulduğunda geleceğin ameliyat yöntemi olacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler