Gebelikte doğru beslenme önerileri

 Anne adayı ve özellikle bebek için son derece gerekli olan bu durumun aksi anne ve bebeği derinden etkiliyor Dünyaya gelecek bebeğin sağlığı tamamen annenin elleri ve bilincinde. Doğru gıdayı yeri ve zamanında tüketmek bebeğin akıl ve beden sağlığı kadar

Gebelikte doğru beslenme önerileri

 

Anne adayı ve özellikle bebek için son derece gerekli olan bu durumun aksi anne ve bebeği derinden etkiliyor
 
Dünyaya gelecek bebeğin sağlığı tamamen annenin elleri ve bilincinde. Doğru gıdayı yeri ve zamanında tüketmek bebeğin akıl ve beden sağlığı kadar annenin genel sağlığı üzerinde rol oynuyor.
 
DiyetisyenTuba Örnek, hamilelikte artan folik asit, kalsiyum ve demir ihtiyaçları ile kabızlık sorununu gidermek amacıyla neler yenilmesi ve bu yemeklerin nasıl hazırlanması gerektiği konusuna ışık tutan öneriler listesi verdi...
 
Demir emiliminizi artırın
 
* Gebelikte artan en önemli besin öğesi ihtiyaçları demir, kalsiyum, folik asit, B 12 vitamini ve sudur. Doktorunuzun önerdiği besin desteği tabletlerin yanı sıra bunları içeren besinlerin tüketimi de önemlidir.
 
* Demir; et, yumurta, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kuru meyvelerde bulunur. Demir emilimini artırmak için bu yiyecekler ile birlikte C vitamininden zengin aze sıkılmış portakal suyu tüketin.
 
Kalsiyumsuz kalmayın
 
* Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alınması, bebeğin iskelet yapısını geliştirdiği gibi, annenin de kemik kütlesinikorumasına yardımcı olur. Eğer gebelik sürecinde yeterli kalsiyum alabilirseniz, ileride oluşabilecek osteoporoza karşı da kendinizi korumuş olursunuz. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler zengin kalsiyum kaynaklarıdır.
 
B12 önemlidir
 
* Folik asitin kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve tahıllar olarak sıralanabilir. Folik asitin yetersiz alımı ile düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri veannede megaloblastik anemi oluşabilir. Gebelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Anne adaylarının gebekalmadan 3 ay önce folik asit tabletleri kullanımına başlaması önerilmektedir.
 
* Gebelik sırasında DNA sentezinin yapılabilmesi için B 12 vitaminine ihtiyaç vardır. Bu vitamin süt, yoğurt, yumurta, peynir ve et gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
 
Bol su için, omega 3 alın
 
* Gebelikte bol su tüketimi hem anne hem bebek açısından çok faydalıdır. Anne adayı günde yaklaşık 2-3 litre kadar su içmelidir. Bu yaklaşık olarak 10-12 bardak civarındadır. Yanınızda pet şişe taşırsanız gün içerisinde hiç farketmeden bol milktarda su içtiğinizi görebilirsiniz.
 
* Omega3 yağ asitleri anne karnındaki bebeğin beyin oluşumu ve gelişimi, görmeyi sağlayan retinanın gelişimi, sinir sisteminin gelişimi aşamalarında önemli roloynar. Omega 3 ler açısından en zengin besin maddeleri balıklardır. Ceviz vesemizotu da omega 3 içerir. Balık tüketemiyorsanız doktor ve diyetisyeninizin önerdiği balık hapı tabletlerini kullanabilirsiniz.
 
Kefiri ihmal etmeyin
 
* Gebelikte kabızlık sorunu yaşıyorsanız; posa içeriği yüksek olan (lifli ekmek, bulgur, kepekli makarna, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi) tam tahıllı besinleri, sebzeve meyveleri tüketmelisiniz. Kefir gibi probiyotik ürünler, bol su, düzenli egzersiz de kabızlık şikayetlerini önemli ölçüde azaltır.
 
* 5. aydan sonra özellikle büyüyen rahim, mideye mekanik baskı yaparak yanma şikayetlerini artırır. Son 3 ayda daha da çok rahatsızlık verici olur. Şikayetinizi azaltmak için öncelikle az az, sık sık çok iyi çiğneyerek yemeye özen göstermelisiniz.  
 
Kafein bebeğin kanına geçer
 
*  Çay, kahve, asitli içecekler yüksek kafein içeriğinden dolayı önerilmez. Çünkü kafein bebeğin de kanına geçer. Alınan orta düzeyde kafein anne adayında çarpıntı ve benzeri yakınmalar yaratmasa da bebeğin kalp atımlarında vesolunumunda (bebek daha doğmadan da anne karnında solunum hareketleri yapar) belirgin artışa neden olabilir. Kafein bir idrar söktürücüdür.   

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık