Futbol kanser hastasına iyi geliyor

 Madrid Ciudados Laguna ve Barcelona Saint Jaume i Santa Magdalena hastanelerindeki bir grup sosyolog ve psikolog ile Girona Üniversitesi, Houston Kanser Araştırma Merkezi ve Doktor Eduardo Bruera’nın işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırma, ileri düzeyde

Futbol kanser hastasına iyi geliyor

 

Madrid Ciudados Laguna ve Barcelona Saint Jaume i Santa Magdalena hastanelerindeki bir grup sosyolog ve psikolog ile Girona Üniversitesi, Houston Kanser Araştırma Merkezi ve Doktor Eduardo Bruera’nın işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırma, ileri düzeydeki kanser hastaları üzerinde yapıldı. Araştırmaya göre, bu tip hastaların futbol maçı izledikleri sırada ortalama olarak acılarının yüzde 9, keyifsizliklerinin ise yüzde 5 azaldığı belirtildi. 

Hastalardan bazılarının maç izlerken yaptıkları açıklamalarda, "Maç izlerken, tüm ağrılar geçiyor. Maç öncesi heyecanlanıyorum, bir şeyler yapma isteğim geliyor, olumlu bir ruh halinde oluyorum ve bunun bana yardımcı olduğuna inanıyorum" dediklerinin altı çizildi. Ayrıca araştırmaya katılanların, futbol maçı sırasındaki sinirlilik oranının yaklaşık yüzde 13 arttığı, çabuk öfkelenme gibi olumsuz hislerinin ise azaldığı kaydedildi.

 

HASTALIK PSİKOLOJİSİNDEN ÇIKARIYOR

Sonuçları değerlendiren Psikolog Esther Marti, "Burada sinirliliği pozitif anlamda görmek gerekir çünkü onları hastalık psikolojisinden çıkartıp, hayata geri döndürüyor, hastalıktan dolayı kaybetmeye başladıkları hislerini tekrardan kazandırıyor" diye konuştu.

 

Araştırma yapma fikrinin, 3 yıl önce teknik direktör Josep Guardiola’nın Barcelona ile arka arkaya 3 kupa birden kazanması sonrasında doğduğunu anlatan psikolog Jordi Royo da "O dönemde hastaların ruh halinde, heyecanlarında değişiklikler gözlemledik. Hastalarımızı futbol maçı izleyenler ve izlemeyenler diye iki gruba ayırdık ve onları gözlemlemeye başladık. Futbol maçı izleyenler hastalarda, acı hissinin yüzde 8,7 oranında azaldığını gördük" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler