Fındık her derde deva!

İnsan sağlığına olumlu etkileri saymakla bitmeyen ve Karadeniz’in bir numaralı geçim kaynağı fındığın kalp ve damar hastalıklarına karşı çok önemli bir ilaç olduğu belirtildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğre

Fındık her derde deva!

İnsan sağlığına olumlu etkileri saymakla bitmeyen ve Karadeniz’in bir numaralı geçim kaynağı fındığın kalp ve damar hastalıklarına karşı çok önemli bir ilaç olduğu belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Örem fındığın faydaları ile ilgili yaptığı açıklamada şeker hastalarında insülin gereksinimini azaltarak kandaki şeker oranını düzenlediğini belirtti.

Örem, Fındıktan elde edilen yağda bulunan asit bileşiminin yüzde 85’inin oleik asit olduğunu ve bu oranın zeytinyağı da dahil olmak üzere bütün bitkisel yağları geride bıraktığını ifade etti. Bu asidin faydalarının çok fazla olduğunu sözlerine ekleyen Örem, kolesterol, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kan şekeri ve en önemlisi tümör gelişimini engelleyici özelliği ile kansere karşı koruyucu özellik gösterdiğini söyledi.  

Fındıktan elde edilen yağın 220-240 derece arasında olan yanma ısı değerinin çok yüksek olduğu ve bu oranla yanmaya en dayanıklı yağ olduğunu ifade eden Asım Örem, diğer yağların özellikle kızartma yemeklerinde yüksek ısıya maruz kaldıkları için kimyalarının bozulduğunu zehirli olabilecek özelliklerinin açığa çıktığını dile getirdi. Fındık yağının koku bakımından ve hafiflik bakımından her türlü yemek yapımında hamur işleri de dahil olmak üzere etkili sonuçlar verdiğini ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler