Federasyon kurulmalı

Türkiye'de kanserle mücadele eden dernekler Ankara'da 'Kansere Karşı Elele Platformu' çatısı altında yeni alınan ofiste bir araya geldiler. Açılışını Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın yaptığı etkinliğe Sağlık Kurulu Komisyon Başkanı Prof Dr Cevdet Er

Federasyon kurulmalı
Türkiye'de kanserle mücadele eden dernekler Ankara'da 'Kansere Karşı Elele Platformu' çatısı altında yeni alınan ofiste bir araya geldiler.
Açılışını Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın yaptığı etkinliğe Sağlık Kurulu Komisyon Başkanı Prof Dr Cevdet Erdöl, Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof Dr Murat Tuncer, Daire Başkanı yardımcısı Dr Nejat Özgül de katıldılar.

Sağlık Bakan'ı Recep Akdağ, sağlık konusunun çok sayıda paydaşı bulunduğunu söyledi. Sağlıkla ilgilenen çok sayıda kişi ve kuruluş olduğunu anımsatan Akdağ, "Ama kişileri ve toplumu hastalıktan koruma, hasta haklarının korunması ve hastalara imkan sağlanması noktasında birinci paydaş hep Sağlık Bakanlığı oluyor" dedi.

Sağlıkla ilgili meslek kuruluşlarının bu konulara ilişkin çalışmaları bulunduğuna dikkati çeken Akdağ, ancak meslek kuruluşlarının birinci önceliğinin her zaman üyelerinin sorunları olduğunu, bunun da doğal karşılanması gerektiğini ifade etti.

Akdağ, "Kansere Karşı El Ele Platformu ileride bakanlığın en büyük destekçisi olacaktır. Platform ile kanserden korunma ve bu alana daha fazla kamu kaynağı aktarılması konusunda çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

AKDAĞ BABASINI PROSTAT KANSERİ SONUCU KAYBETMİŞ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ babasını prostat kanserinden kaybettiği için kanser hasta ve savunuculuğunu yapan derneklere hassasiyet gösterdiğini ifade ederek, bir an önce federasyonun kurulması için çalışmaların yapılmasını, Ulusal Danışma Kurulu'nun Kurulması ve Avrupa Birliği ile ilgili süreçlerde yer alması temennisi olduğunu belirtti.
Hastalıklardan korunmak için toplumu sivil inisiyatiflere destek olmaya çağıran Akdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye, birçok gelişmiş ülkenin halen boğuştuğu hastalıkların üstesinden gelmeyi başardı. 6 yıllık programımız çerçevesinde bulaşıcı hastalıkların önlenmesi noktasında önemli mesafeler katettik. Geleceğe baktığımızda hastalıkların iki önemli başlık altında toplanacağını tahmin ediyoruz. Kalp hastalıkları ve kanser... Bu iki alanda hem taramalar hem de korunma konusunda çok mesafeler almamız lazım. Toplumda farkındalık geliştirilirse beslenme ve fiziki aktiviteye dikkat edilirse kalp hastalıklarına yakalanma riski azalır. Fazla yemek yemeyeceğiz. Posalı sebzeden zengin yemekler yiyeceğiz ve kızartmalardan uzak duracağız. Bunları yaparsak sağlıklı nesiller gelir arkamızdan" dedi.

Platformda üye olan dernekler arasında Trabzon'u temsilen Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki temsil etti.

“Amacımız kansere karşı toplumsal bilinç, farkındalık ve duyarlılık geliştirmek,kanseri önleme için tarama,erken teşhis, tedavi sonrası politikalar oluşturmak” diyen Dr. Baki, “Devlet ile sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak ülke koşullarına uygun olacak sağlık politikalarında söz sahibi olmak için çalışıyoruz” sözlerini kaydetti.
Baki, meme kanseri taraması için mobil mamografi cihazı için hazırlıkları sürdürdüğünü ve yakın zamanda hizmete sunacaklarını ve Türkiye'de bir ilki başlatacaklarını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık