Dişlerini tel takmadan düzeltmek isteyenlere müjde!

Bu haftaki yazımız özellikle çarpık dişlerini ya da dişlerindeki aralıkları düzelttirmek isteyen fakat tel taktırmak istemeyen genç, orta yaş ve üstü bireylerin heyecanla okuyacağı bir konu olacak. Dişlerde görülen çapraşıklıkların tedavisinde artık alışı

Dişlerini tel takmadan düzeltmek isteyenlere müjde!

Bu haftaki yazımız özellikle çarpık dişlerini ya da dişlerindeki aralıkları düzelttirmek isteyen fakat tel taktırmak istemeyen genç, orta yaş ve üstü bireylerin heyecanla okuyacağı bir konu olacak. Dişlerde görülen çapraşıklıkların tedavisinde artık alışılagelmiş metal diş telleri yerini hastaların sosyal hayatlarını etkilemeyen şeffaf plaklara terk ediyor. Peki şeffaf plaklarla uygulanan telsiz ortodonti adını verdiğimiz bu tedavi nasıl yapılıyor? Öncelikle kliniğe gelen hastaların detaylı muayeneleri gerçekleştiriliyor, fotoğrafları çekiliyor ve nasıl bir planlama yapılacağına karar veriliyor. Daha sonra hastaların dişleri özel kameralar ile taranıp dijital ölçüleri alınıyor. Bu dijital ölçüler internet üzerinden İsviçre'deki laboratuvara gönderiliyor. Laboratuvarda hastanın ölçülerinden, 3 boyutlu printer'lar kullanılarak model elde ediliyor. Son olarak hastaların tedavi süresince kullanacağı şeffaf plakların üretimine geçiliyor. 

ŞEFFAF PLAKLAR DİŞLERİ NASIL DÜZELTİYOR?

Şeffaf plakların amacı, hastaların dişlerini yavaş yavaş olması gereken pozisyona getirmektir. Bu plakların adeti ve tedavinin süresi, çapraşıklığın derecesine göre değişiyor. Hastalar her bir plağını doktorunun söylediği süre miktarınca bir veya iki hafta sürekli olarak dişlerine takıyor. Bu esnada dişler çok ağır hareketlerle hastanın kullandığı plağın pozisyonuna geliyor. Hasta daha sonraki doktor kontrolünde doktorundan yeni plağını alıyor ve bu kez dişleri yavaş yavaş yeni plağın pozisyonuna geliyor. Bu şekilde her bir sonraki plağın kullanımı ile dişler biraz daha düzeliyor ve dişlerin görünümü son düzgün şekline yaklaşıyor. Hastalar tüm plaklarını doktorlarının kontrolünde düzenli olarak kullanmaları ile tedavilerini tamamlıyorlar. Telsiz ortodonti tedavisi herhangi bir yakınma veya sıkıntı vermeksizin, basit ve kolayca günlük hayatınızın bir parçası olur. Metal teller veya braketler yoktur, bu nedenle ağız iritasyonları için endişelenmeye gerek olmaz. Alignerların kullanımı çok rahattır ve yerken, içerken, dişlerinizi fırçalarken, diş ipi kullanırken kolaylıkla çıkartılabilirler. 

TOPLANTINIZ OLDUĞUNDA ÇIKARABİLİRSİNİZ 

Telsiz ortodontinin gülüşleri değiştiren olağanüstü yöntemi sayesinde tedavi gördüğünüzü neredeyse farketmezsiniz. Invisalign alignerları, transparan ve takıldığında farkedilmesi zor olduğundan hiç sıkılganlık duymadan dişlerinizi düzeltmenizi sağlayacaktır. Önemli bir toplantınız veya katılmanız gereken bir davet olduğunda o kısa zaman aralığı için her zaman alignerları çıkartabilirsiniz. Ortodonti, diş hekimliğinin diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır. Ortodonti bölümü, günümüzde sadece dişleri değil, alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi etmektedir. Ortodonti dalı, alt ve üst çenenin kafa kaidesine ve birbirlerine göre konumunu ve dişlerin ilişkilerini üç boyutlu olarak inceler. Telsiz ortodontide yeni gelişen uygulamalarla; birçok tedavi için artık yaş sınırı ortadan kalkmıştır. Yetişkin hastalar için de tedavi seçenekleri olmakla beraber, estetik yaklaşımlarla hasta memnuniyeti ve konforu ön plana alınarak, ortodontik tedaviler başarıyla gerçekleştirilmektedir. Telsiz ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilir. Eğer, iskeletsel bir problem yoksa ve sadece dişlerde çapraşıklık varsa bu bozukluklar, her yaşta kişiye özel hazırlanan ağızlıklar ile düzeltilebilir. Hastanın yaşı sadece hareketin ve tedavinin süresini etkiler. Ancak, iskeletsel bir sorun varsa, ergenlik döneminin sonuna kadar bu bozuklukların tedavisi ortopedik tedavi yaklaşımları ile düzeltilebilir. Yetişkin dönemde ise bu tarz iskeletsel sorunlar, ortognatik cerrahi operasyonlar ile beraber yürütülen ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Temelde ortodontik tedavinin asıl hedefleri; çiğneme ve konuşma fonksiyonunun düzeltilmesi, ağız hijyeninin daha iyi sağlanmasına yardımcı olunması, estetiğin sağlanması ve hastanın toplum içinde kendine olan güvenini artırarak psikolojik destek sağlamaktır. Ortodonti, ayrıca kulak-burun-boğaz uzmanları ile birlikte çalışarak hastanın burun solunumu yapabilmesine katkıda bulunabilmektedir. Plastik cerrahlar veya çene cerrahları ile de erişkin hastalardaki iskeletsel sorunların çözümünde, dudakdamak yarıklı bebeklerin ve çocukların tedavisinde ortak çalışmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklığı tedavi ettirmek için tel tedavisi görmek isteyen ancak diş teli takmak istemeyenleri sevindirecek haber: Takılıp çıkartılabilen ergonomik şeffaf plaklar sayesinde hem estetik kaygılar gideriliyor, hem de daha konforlu bir tedavi süreci yaşanıyor. Dişlerdeki çapraşıklıkla yaşamaya bahane kalmıyor. 

MALZEMELERİ ESTETİK HALE GETİR MEK KAÇINILMAZ OLDU 

Ortodontik tedavi, dişlerin ve çene kemiklerinin teller aracılığıyla düzeltilmesini sağlayan oldukça popüler bir tedavi şekli. Ortodontinin çocuklardaki başarısını gören erişkinler, daha genç yaşlarında yaptırmadıkları ya da imkansızlıklardan dolayı yaptıramadıkları tedavilerini, 30-40 yaşından sonra yaptırmak istediler ama yine braketlerin yani tellerin görünümleri bu sefer sosyal hayatlarını etkileyeceği endişesiyle vazgeçtiler. İşte tam bu sorundan dolayı ortodontik tedavi seçeneklerini artırmak ve kullanılan malzemeleri daha estetik hale getirmek kaçınılmaz oldu. Erişkin ortodontik tedavileri ile ilgili en önemli yenilik ise digital telsiz ortodontik tedavidir. Sabit olarak yaptığımız geleneksel tedavilerden en önemli farkı, takıp çıkartılabilen şeffaf plaklar vasıtasıyla yapılıyor olmasıdır. Öncelikle ilk muayenemizde, kişinin bu ağırlıklarla tedavi edilip edilemeyeceğine karar verilir. Eğer uygun bulunursa, alt ve üst dişlerden bir çift ölçü alınır. Ama bu ölçüler yeni teknolojide özel kameralarla alınıyor.Yapılacak tedavi yurt dışındaki merkez tarafından planlanıyor. Teknik ekip ve tam bilgisayar desteği ile tedavi detaylandırılıyor ve tedavinizi gerçekleştirecek olan plaklar, el değmeden hazırlanıyor. Yaklaşık bir hafta içinde plaklar yurt dışında hazırlanıp hastanın kullanımına sunuluyor. 

İSTENİLDİĞİNDE ÇIKARTILIYOR

En önemli avantajı istenildiği zaman çıkartılabilmesi olan şeffaf plaklar, oldukça ince ve hafif bir malzemeden yapılıyor. Gün içinde ve uyurken, toplantıda, yazı yazarken rahatlıkla kullanılabiliyor. Sadece yemek yerken kullanamıyoruz. Sonuçların başarısı da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dijital telsiz ortodontik tedavi erişkin tedavilerine yeni bir soluk getirmiş, mükemmel bir tedavi alternatifi olarak görünmektedir. Dişlerinde çapraşıklığı olan ve bundan mutsuz olan kişiler; şeffaf plaklarla yapılan tedavilerin size uygun olup olmadığını öğrenerek bir adım atabilirsiniz. 

DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN / Günaydın

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık