Diş ağrısına akü suyuyla çözüm

Diş ağrısı nedeniyle doktora gitmekten çekinenlerden bazılarının gres yağı, akü suyu, hidrolik yağı, fayans derzi, kireç çözücü gibi maddeler kullanarak ağrıyı dindirme girişimleri diş hekimlerini bile hayrette bırakıyor.Dr. Arslan Terlemez, her insanın ç

Diş ağrısına akü suyuyla çözüm

Diş ağrısı nedeniyle doktora gitmekten çekinenlerden bazılarının gres yağı, akü suyu, hidrolik yağı, fayans derzi, kireç çözücü gibi maddeler kullanarak ağrıyı dindirme girişimleri diş hekimlerini bile hayrette bırakıyor.

Dr. Arslan Terlemez, her insanın çocukken 20 süt dişi, yetişkin çağda da 32 kalıcı dişi olduğu için diş hekimiyle mutlaka tanıştığını söyledi.

Tedaviye gelen hastalarının diş ağrılarına yaptıkları ilkel müdahalelerle ilgili anlattıklarını not aldığını dile getiren Terlemez, çok ilginç ağrıyı kesme çabalarını işittiğini dile getirdi.

Kireç çözücüyle dişlerini kaybediyordu

Halk arasında "kabir azabından beter" diye nitelendirilen diş ağrıları konusunda doktordan korkanların başvurduğu ilginç yöntemlerin kendilerini hayrete düşürdüğünü vurgulayan Terlemez, şunları anlattı:

"İnsanlar özellikle kendi meslekleriyle ilgili yöntemler uyguluyorlar. Oto elektrikçi bir hastamız dişinin ağrısına dayanamayıp akü suyunu dişe damlattığını söyledi. Şans eseri ölümden kurtulmuş. Sanayide daha birçok ilginç fikirler var. Hidrolik yağı damlatanlar, gres yağı koyanlar ve daha bir sürü çaresiz çırpınış... Bir tanesi dişlerini beyazlatmak için kireç çözücü sürdüğü pamukla dişlerini silmiş ve bunu arkadaşına tavsiye etmiş. Kireç çözücüyü fazla kaçıran arkadaşı tüm dişlerini neredeyse yok edecekmiş. İnşaatta çalışan bir usta diş çürüğüne fayans derzi koyarak orayı tıkamaya çalışmış. Karanfil yağı damlatanlar da var. Karanfil yağının çürük dişin ağrısına çok az faydası olabilir belki ama diş eti ve ağız dokularına çok şiddetli derecede hasar verebiliyor. Bu tür yanlış uygulamalar ciddi tehlikelere yol açabilir."

Kontrole gitme alışkanlığının önemi

Yrd. Doç. Dr. Arslan Terlemez, sadece dişler çürüdüğünde değil sağlıklıyken de sıklıkla kontrole gitme alışkanlığı kazanılmasının kanal tedavisi ihtiyacını çok aza indireceğine işaret ederek, "Eğer düzenli kontrole gitmiyorsanız en azından dişiniz ağrı sinyalleri vermeye başlar başlamaz hemen diş hekimine başvurmak en iyi çözümdür. İşin doğrusu, ağrıyan dişin içindeki sinir dokusu çıkarılmadan dışarıdan uygulayacağınız hiçbir şey kalıcı fayda sağlamaz" diye konuştu.

Diş hekimine gitmekten çekinenlerin, kendi imkanlarıyla yapmaya çalıştıkları tedavi yöntemlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkati çeken Terlemez, ağız ve diş sağlığı için düzenli kontrol ve gerektiğinde hekime gitme alışkanlığının kazanılmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler