Dikkat! Teknoloji uyku düşmanı

Uzmanlar, cep telefonu, tablet ve televizyon gibi cihazlardan yayılan ışınların uykuya dalma güçlüğü, gece sık uyanma ve sabah yorgun kalkma gibi sorunlara yol açtığına dikkati çekerek, bu cihazların gerekli durumlar dışında kullanılmamasını öneriyor. Uyk

Dikkat! Teknoloji uyku düşmanı
Uzmanlar, cep telefonu, tablet ve televizyon gibi cihazlardan yayılan ışınların uykuya dalma güçlüğü, gece sık uyanma ve sabah yorgun kalkma gibi sorunlara yol açtığına dikkati çekerek, bu cihazların gerekli durumlar dışında kullanılmamasını öneriyor.
 
Uyku Derneği (UYKUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zerrin Pelin, yaptığı açıklamada, teknolojik cihazların uyku problemlerine neden olduğunu söyledi.
 
Teknolojik cihazların kullanımına dikkatli edilmesi ve aşırı kullanımdan kaçınılması gerektiği vurgulayan Pelin, sıkça kullanılan cep telefonu, tablet ve televizyon gibi mavi ışık yayan cihazların, uykuyu kontrol eden hormonlardan biri olan melatonin üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti.
 
Prof. Dr. Pelin, melatoninin karanlıkta salgılanan bir hormon olup 21.00-00.00 saatleri arasında en yüksek miktarda salgılanma gösterdiğine dikkati çekerek, "Mavi ışığa yoğun olarak maruz kalan kişilerde melatoninin tepe noktasına ulaşma zamanı gecikmekte, bu kişilerde uykuya dalma güçlüğü gözlenmektedir" dedi. 
 
- "Uyku kalitesini bozuyor"
 
Melatoninin salgılanma miktarı azaldığında kişinin uykuya daldıktan sonraki zamanlarda da sık uyandığını, bu durumun ise uykunun kalitesini bozduğunu dile getiren Pelin, "Yoğun cep telefonu kullanan kişilerde bu nedenle uykuya dalma güçlüğü, gece sık uyanma, sabah yorgun kalma ve gün içi uyku hali gibi kişinin hem iş hem sosyal hayatının bozulmasına yol açabilecek şikayetler görülmektedir" diye konuştu.
 
Pelin, gereksiz yere sadece zaman geçirmek için teknolojik cihazlara maruz kalmanın kişiyi hem yorduğunu hem de uykusuz bıraktığını kaydederek, teknolojinin, uygun ve gerekli durumlarda kullanması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler