Deprosyanda olanların dikkatine

Günümüzde modern tıpta kullanılan ve bir çok ilacın içeriğinde bulunan halisünatik maddeler, yüzyıllardır bir çok pisikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılıyor.  Fakat günümüzde hap haline getirilen bu maddeler, beyin fonksiyonlarını etkileyerek obsesi

Deprosyanda olanların dikkatine
Günümüzde modern tıpta kullanılan ve bir çok ilacın içeriğinde bulunan halisünatik maddeler, yüzyıllardır bir çok pisikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
 
 Fakat günümüzde hap haline getirilen bu maddeler, beyin fonksiyonlarını etkileyerek obsesif kompulsif, anksiyete ve depresyon gibi, ciddi bir çok zihinsel ve psikolojik hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
 
Bu durumu Londra Medikal Bilim, Teknoloji ve Tıp Üniversitesi’nden Dr. Robin Carhart- Harris ‘ancak kendinizi kaybettiğinizde kendinizi bulabilirsiniz’ diye açıklıyor. Bu cümle bir bilim adamının cümlesi gibi kulağa gelmese de aslında bunun arkasında biyolojik bir gerçek yatıyor.
 
Halk arasında ‘sihirli mantar’ diye bilinen bu tür halisünajen mantarların içeriğinde psilosibin denilen bir kimyasal bulunuyor.
 
Dr. Carhart ve ekibi 30 gönüllü üzerinde yaptıkları deneyde bu maddenin beyine verildiğinde, beynin duygusal düşünme ile ilgili ilkel bölümünün daha aktif olduğu; detaylı düşünme, içedönüklük ve kendi halini düşünme ilgili kısımlarının ise aktivitesini yavaşlattığı görüldü . Beynin bu bölgesi, doğrudan depresyon Obsesif Kompulsif bozukluk ve davranış bozukluğu gibi hastalıklara sebep oluyor.
 
Aynı ekipten Prof. Dr. Davit Nutt ise beynin bu bölümünün psilosibin ile engellendiğinde bu hastalıklara çare bulunabileceğini söylüyor. Nutt’a göre bu madde kesinlikle bir uzman kontrolinde ve ilaç tedavisiyle kullanılmalı. Çünkü psilosibin uzun dönemde hafıza kaybına ve bazı hastaların panik bozukluğuyla kendilerine ve çevrelerine zarar vermesi cibi ciddi durumlara sebep oluyor. Bir çok üklede bu sebepten yüzden bu maddenin kontrolsüz kullanımı ve satışı yasak. Uzmanlar da bu maddenin kontrolsüz kullanımının ciddi sonuçlara sebep olacağı yönünde uyarıda bulunuyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler