Çocukların psikolojisine dikkat!

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yeliz Kart, çocuklarda cerrahi girişimin uygun olmayan şekilde ve ortamda yapılmasının çocukta ciddi psikolojik travmalara yol açabileceğini söyledi. Çocuklarda ve erişkinlerde aynı isimle ad

Çocukların psikolojisine dikkat!
Trabzon Özel İmperial Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yeliz Kart, çocuklarda cerrahi girişimin uygun olmayan şekilde ve ortamda yapılmasının çocukta ciddi psikolojik travmalara yol açabileceğini söyledi.

Çocuklarda ve erişkinlerde aynı isimle adlandırılan hastalıkların tedavi yöntemlerinin çok farklı olduğunu belirten Opr. Dr. Yeliz Kart, en küçük bir cerrahi girişimin bile uygun şartlarda yapılmaması durumunda çocukta ciddi psikolojik travmalara yol açabileceğine dikkat çekti.

0-16 yaş arasındaki çocuklara uygulanan çocuk cerrahisinde en sık karşılaşılan sorunları sıralayan Dr. Yeliz Kart, “Çocuklarda kasık bölgesi ile ilgili sorunlar, fıtık, hidrosel, inmemiş testis, testis torsiyonu, göbek fıtığı, yeni doğanlarda göbekten akıntıya ve kanamaya neden olan polip, idrar yolu enfeksiyonları, idrar kaçırma, nörojen mesane, veziko üreteral reflü, üreteropelvik bileşke darlıkları, böbrek taşları, kabızlık, anal fissür, anal fistül, hemoroid, karın ağrıları, apandisit, trafik kazaları, yüksekten düşme, bıçakla veya silahla yaralanma, yanıklar, yabancı cisim yutma, çamaşır suyu gibi koraziv madde içimleri, sünnet ve buna bağlı gelişmiş komplikasyonlar, hipospadias yani peygamber sünneti, boyunda kitle, boyun eğrilikleri gibi hastalıklar en sık karşılaşılan hastalıkların başında gelmektedir” dedi.

Bu tür sorunları olan çocuklarda cerrahi operasyonların yapıldığını dile getiren Opr. Dr. Kart, bu operasyonların günübirlik ameliyat şeklinde olduğunu ifade etti.
Çocuklarda ameliyatın uygun şartlarda yapılmasının önemine işaret eden Opr. Dr. Kart, buna uyulmadığı takdirde çocukta kalıcı ve ciddi psikolojik sorunların ortaya çıkabileceğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Çocuklarda yaptığımız ameliyatların çoğu günübirlik şeklindedir. Çocuklar için alıştıkları ortam, anne-baba ile birlikte olmak, oyuncakları psikolojik ortam için çok önemlidir. Çocuğa göre hastane gibi yerlerdeki bazı beyaz önlüklülerin habire can yaktığı ortamlar daha da yıpratıcı olacaktır. Birkaç kez hastaneye getirildikten sonra, hastaneye giden yoldan başka nedenlerle geçerken bile ağlayan çocuk sayısı az değildir.

Hastanelerin bu sakıncalarını ortadan kaldırmak ve çocuklarımızı yıpratmadan tedavi edebilmek için, imkanlar ölçüsünde bu tedavileri hastaneye yatırmadan, günübirlik gidiş-gelişler ile yapmayı isteriz. Gelişen teknoloji, tedavi imkanları birçok ameliyatın da günübirlik yapılabilmesini sağlamıştır.

Çocukların en sık cerrahi sorunları olan kasık fıtığı, inmemiş testis gibi hastalıkların ameliyatları, sünnet uygulamaları hastaneye yatmadan gerçekleştirilebilmektedir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık