Bebeğinizi severken havaya sıçratmayın

Bebeği mutlu etmek için ayakta sallamak, ağlar ağlamaz kucağa almak, oyun için havaya atıp tutmak, zıplatmak, sağlığı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Doç. Dr. Ercan Tutak, bebekle oynarken ve onu uyuturken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.Or

Bebeğinizi severken havaya sıçratmayın

Bebeği mutlu etmek için ayakta sallamak, ağlar ağlamaz kucağa almak, oyun için havaya atıp tutmak, zıplatmak, sağlığı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Doç. Dr. Ercan Tutak, bebekle oynarken ve onu uyuturken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Organlar yer değiştiriyor

6 ay - 2 yaş arası bebeklerde havaya atarak sevme, bağırsak düğümlenmesi başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarına yol açıyor. Bebek, her havaya atılıp tutulduğunda iç organlar yer değiştirebiliyor. Bağırsağın da dolaşımı bozuluyor. Ayrıca bebeğin başının tavana değmesi ya da tutulamayıp yere düşmesi sonucunda oluşacak travmalar da ciddi sağlık sorunlarına hatta kalıcı sakatlıklara zemin hazırlıyor.

Çocuğunuzu dizinizde sallayın

Doç.Dr. Ercan Tutak, "Yetişkinlerde beyin dokusu kafatasının içini tamamen doldurmuştur oysa bebeklerde öyle değildir ve her harekette aşırı sallanır. Dolayısıyla beyin dokusunda sinir hücre kaybına yol açabilir. Ayrıca bebekleri koltuk altından kavrayıp sarsmak, kafa öne ve arkaya hızla gidip geleceği için retina kanamalarına ve kafa içi kanamalarına neden olabilir." diyor. 

Bebeğinizi uyuması için mümkünse ayağınızda sallayın. Eğer sallamadan uyumuyorsa özellikle 6 ayını doldurmamış bir bebek ise dize alıp çok yavaş, bütün gövdesi uyumlu hareket edecek şekilde sallayarak uyutabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık