Bayramda kilo almaya son!

Bayramlar tüm sevenlerin buluştuğu, evlerimizin şenlendiği, aile yakınlarımız ve dostlarımızla hasret giderdiğimiz, hafızalarımıza güzel kareler yerleştirdiğimiz hayatımızın en güzel seremonilerinden, bir de dönüşte alınan kilolar olmasa ? Şimdi size anla

Bayramda kilo almaya son!

Bayramlar tüm sevenlerin buluştuğu, evlerimizin şenlendiği, aile yakınlarımız ve dostlarımızla hasret giderdiğimiz, hafızalarımıza güzel kareler yerleştirdiğimiz hayatımızın en güzel seremonilerinden, bir de dönüşte alınan kilolar olmasa ? Şimdi size anlatacağım küçücük, ufacık ama önemli bilgilere dikkat ettiğiniz taktirde bu tatlı anların sonrasında kabusa dönüşmesini rahatlıkla engelleyebilirsiniz.

Sağlıklı beslenme hayatımızın her anında önemlidir özellikle neyi, ne zaman, neyle yediğimiz sağlık durumumuzla ilgili aramızda ki farklılıkları yaratır. Peki bu denli et ve tatlıya ister kendi isteğimiz isterse de eş, dost ısrarıyla maruz kaldığımız kurban bayramında ne yapmalıyız ? Bu bayram çok fazla kırmızı et ikram edilecek bu yüzden özellikle sizi kırmızı et konusunda uyarmak isterim. Kırmızı et içeriğindeki demiri vücudumuz kolayca kullanılabildiğinden en önemli demir kaynaklarımızdan biridir fakat son dönem yapılan çalışmalarda besin intoleranslarından tutun da kansere kadar çok geniş bir yelpazedeki kronik dejeneratif hastalıklarda kırmızı etin ortak nokta olduğuna dikkat çekiliyor.

Aslında kırmızı etin bu denli ciddi sağlık problemlerine yol açmasının temelinde çok fazla asit yüklü olması yatar. Pekiyi hiç mi kırmızı et yemeyeceğiz ? Tabii ki hayır. Kırmızı et yiyecekseniz ızgara, fırın, grill metotla yağsız pişirme tekniklerini kullanmalı ve yanında en az 4 katı miktarda çiğ sebze tüketmelisiniz böylece kaş yaparken göz çıkartmamış ve etinizi afiyetle yemiş olursunuz. Kesilen eti en az 1 gün süreyle dinlendirildikten sonra tüketmeniz gerektiğini de belirtelim. Kırmızı etin en iyi sindirildiği saatler gün içi saatlerdir, akşam saatlerine daha hafif yiyecekler bırakınız ve beraberinde mümkünse başka bir hayvansal protein ( süt, yoğurt, peynir gibi ) tüketmeyiniz. İki tane hayvansal proteini yan yana tüketmek vücudunuz için tam bir eziyettir. Bunlara dikkat ettiğiniz taktirde rahatlıkla kırmızı et tüketebilirsiniz. İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz 4 kişilik lezzetli bir sağlıklı yahni tarifi :

4 adet orta boy patlıcan
200 g yağsız dana eti
10 adet arpacık soğan
3-4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı biber salçası
2 adet kırmızı kapya biber
2 adet yeşil dolmalık biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
3 adet olgun yaz domatesi
1 çay kaşığı himalaya tuzu
1 çay kaşığı dağ kekiği
Yarım çay kaşığı pul biber
1 demet maydanoz
5 çorba kaşığı keçi yoğurdu

YAPILIŞI: Patlıcan yatağı için patlıcanları fırın ya da ocakta közledikten sonra bir diş sarımsak rendesini yoğurda ekleyiniz. Közlenmiş patlıcanları bıçakla inceltip yoğurda ekleyiniz. yahni için arpacık soğanları dağıtmadan soyunuz. Etleri kuşbaşı doğrayıp bol suda haşlayınız. Arpacık soğan ve sarımsakları biraz zeytinyağında soteleyiniz. Domates ve biberleri et büyüklüğünde kuşbaşı doğrayıp, soğanlara ilave edip karıştırınız. Haşlanmış etleri karışıma ekleyiniz. Salça ve baharatta ekledikten sonra 2 su bardağı su koyup ağır ateşte kaynamaya bırakınız. Servis şekli: patlıcan karışımı servis tabağına yerleştirilir, ortasından servis kaşığıyla oval şekilde boşaltılır. Etler bu boşluğa yerleştirilir.

Üzerine ince kıyılmış maydanozla servis yapılır. Bu bayramın konsepti kırmızı et ve tatlı olduğuna göre gelelim tatlı konusuna. Bu konuyu bir diyetisyen olarak es geçmeyi çok isterdim J fakat biliyorum ki tatlı tüketeceksiniz. Bu bayramı sağ salim atlatmak istiyorsanız tatlılarınızı gün içi ara öğün saatlerinize bırakın, ana yemeklerinizle tüketmemeye gayret edin ve tam tahıllı unlar ve doğal şuruplar kullanarak hazırlayın. Tatlandırıcı asla
ve asla kullanmayın. Şimdi bana pekiyi o zaman ne yapalım diyeceksiniz ; işte size müthiş lezzetli ve bir o kadar da hafif bayram tatlısı tarifi:

ZERDEÇALLI TOPLAR :

500 g light süt

250 g irmik

1 kahve fincanı esmer şeker veya agave şurubu

100 g Hindistan cevizi rendesi

1 adet portakal kabuğu rendesi

1 çorba kaşığı zerdeçal

100 g toz badem

YAPILIŞI : Süt, irmik, zerdeçal, portakal kabuğu rendesi,agaveyi ağır ateşte koyulana kadar karıştırın. Hindistan cevizi rendesini ekleyip, toz bademle karıştırın soğumaya bırakın. Ilıyınca ceviz büyüklüğünde toplar yapıp toz tarçınla beraber servis yapın.

Et ve tatlıya değindik, peki ya içecek konusunda ne tüketmeliyiz , biliyormuyuz ? Yediğimiz ve içtiğimiz asitli gıdaların olumsuz etkilerinden kendimizi nasıl koruyabliriz ?

Gün içinde alkali besinler tüketerek ve asitli gıdalardan uzak durarak, alkali sıvılar tüketerek vücudunuzu kolayca koruyabilir, sağlığa bir adım daha atabilirsiniz. Öncelikle günde en az 2.5 litre alkali su tüketmelisiniz. Sıvıların asit mi alkali mi olduklarına ph değerlerine bakarak anlayabilirsiniz.

Ph 7 üzeri değerler alkaliyken, 7 altı değerler asidik, 7 ise nötrdür. Bedenimizi temizlemek ve hastalıklardan korunmak istiyorsak sıvılarda 7 üzeri ph değerlerini tercih etmeliyiz. Aşağıda gün içinde çok sık tükettiğimiz çay, kahve ve kolanın ph değerlerini göreceksiniz, fark edebileceğiniz gibi gün içinde tükettiğimiz en asitli içecek koladır. Bu besinlerin de tıpkı kırmızı et gibi vücudumuzu hasarlandırmalarının en temel nedeni asit yüklü olmalarıdır.

1 BARDAK KOLADAKİ ASİDİ UZAKLAŞTIRMAK İÇİN BÖBREKLERİNİZİN 28 BARDAK SUYA İHTİYACI OLDUĞUNU BİLİYORMUYDUNUZ ?

ÇOK SIK TÜKETTİĞİMİZ SIVILARIN PH DEĞERLERİ

Çay pH 5.5

Kahve pH 5

Kola pH 2.8

ASİDİK BESİNLERE ÖRNEKLER : hazır meyve suyu, kola ve asitli içecekler, kahve, alkol, enerji içecekleri, soya sosu, hazır salata sosları, margarinler, kızartma yağları, hayvan yağları, beyaz un, inek peyniri, kırmızı et, salam, sosis, sucuk, hazır marmelat ve reçeller, şekerlemeler.

ALKALİ BESİNLERE ÖRNEKLER : tofu, koyun sütü, koyun peyniri, keçi sütü, keçi peyniri, limon, avokado, greyfurt, somon, tohum yağları, esmer pirinç, zerdeçal, bitki çayları, glutensiz un, susam, keten tohumu, çörek otu, çiğ sebzeler.

Özetle bu bayram bedeninizi korumak istiyorsanız yemeklerinizde bol bol zencefil , zerdeçal ve tatlılarınızda toz tarçın kullanın, alkali sular tüketin, güne başlarken limonlu su için ve güneş battıktan sonra sindirimi zor ve ağır gıdalar tüketmeyin, bol bol hareket edin. Hepinize şimdiden hayırlı bayramlar dilerim, sevgiyle kalın, doğru seçimler yapabilecek bilince ve akla sahip olmanın mutluluğuyla sevgiyle yiyip, için. Sevgiyle, paylaşılarak, doğru zaman ve bileşimde tüketilen hiçbir besinin bedeninize zarar vermeyeceğini unutmayın

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık