Bahar yorgunluğunu hafife almayın

 “Bahar yorgunluğu” olarak nitelendirilen hissin, baharda havaların ısınmasıyla birlikte artan elektrik yükü ve vücut metabolizmasında gerçekleşen değişimlerden kaynaklandığı düşünülüyor. Büyük şehirlerin yoğun temposu, hava kirliliği, sanayi kirliliği, t

Bahar yorgunluğunu hafife almayın

 

“Bahar yorgunluğu” olarak nitelendirilen hissin, baharda havaların ısınmasıyla birlikte artan elektrik yükü ve vücut metabolizmasında gerçekleşen değişimlerden kaynaklandığı düşünülüyor.
 
Büyük şehirlerin yoğun temposu, hava kirliliği, sanayi kirliliği, trafik sorunları, küresel ısınmanın yol açtığı mevsim kaymaları, bahara geçiş döneminde sürekli değişen hava koşulları, ısı ve nem dengelerinin değişmeleri, aydınlık ve karanlıkta geçen saatlerdeki farklılıklar gibi pek çok neden, bahar şikâyetlerinin artmasına neden oluyor.
 
Acıbadem Mobil Sağlık doktorlarından Seher Gökçe Bozkurt, bahar yorgunluğunun yoğun tempo içinde kişileri zorlayan belirtiler gösterdiğini ifade ederek “Baharda havaların ısınması ile birlikte daha aktif ve enerjik olmayı beklerken bazılarımız kendimizi daha yorgun ve bitkin hissederiz. Bahar yorgunluğunun nedenleri arasında çevre koşullarının yarattığı etkilerin yanı sıra kişilerin kendi yarattığı ve dolayısıyla değiştirebileceği daha birçok sebep mevcut” dedi.
 
Dr. Bozkurt, özellikle yaz ayları yaklaşırken diyet yapmak amacıyla yanlış beslenme, kaybedilen vitamin ve minerallerin yerine konmaması, hareketsiz yaşam biçimi, aşırı kafein, sigara, alkol ve madde kullanımı gibi etkenler ile kişilerin mevcut hastalıklarının da yorgunluğu artırabildiğini söyledi.
 
Ancak her yorgunluğun “bahar yorgunluğu” olarak düşünülmesinin de doğru olmadığını vurgulayan Bozkurt şu uyarılarda bulundu:
 
“Bahar yorgunluğu, genellikle birkaç haftayı geçmeyen kısa süreli, geçici ve hafif bir yorgunluk halidir. Eğer yorgunluk uzun sürüyorsa, hatta yatak istirahatiyle bile geçmiyorsa kronik bir yorgunluk hastalığı olabiliyor. Bahar mevsimi ile birlikte ortaya çıkan yorgunlukların arkasında bazen depresyon, kansızlık, tiroid problemleri, enfeksiyon hastalığı ya da kanser gibi önemli bir bedensel veya ruhsal sorunların olabileceği de unutulmamalı. Bu nedenle eğer ciddi, uzun süreli, tekrarlayıcı veya ilerleyici bir yorgunluk ve bitkinlik sorunu yaşanıyorsa, nedeninin saptanması ve çözümü için doktora başvurulması gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık