Anne sütüne alternatif bulundu!

 Kalsiyum oranı yüksek keçi sütünün, bir yaş grubundaki bebeklerin alması gereken vitamin ve minerallerin çoğunu içerdiği bildirildi.Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Koşum, Trabzon'da, süt verimi ile öne çıka

Anne sütüne alternatif bulundu!

 Kalsiyum oranı yüksek keçi sütünün, bir yaş grubundaki bebeklerin alması gereken vitamin ve minerallerin çoğunu içerdiği bildirildi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Koşum, Trabzon'da, süt verimi ile öne çıkan saanen ırkı keçi çiftliğinde incelemelerde bulundu, keçi yetiştiriciliği, ırkın korunması ve süt verimi konularında çiftlik sahibi Mehmet Atmaca'ya bilgi verdi.

Koşum, burada  yaptığı açıklamada, keçi sütünün bileşim ve besin elementlerinin zenginliği bakımından anne sütüne en yakın süt olarak bilindiğini söyledi.

Koşum, keçi sütünün son zamanlarda güncel hale geldiğini belirterek, "Anne sütü çok önemlidir ve yerini hiçbir şey dolduramaz ancak anne sütünün olmadığı durumlarda ikame besin söz konusu ise keçi sütü alternatif olarak düşünülebilir. İçerdiği besin değerleri bakımından anne sütüne en yakın süt, keçi sütüdür" dedi.

Keçi sütünün kalsiyum içeriğinin inek sütünden daha yüksek olduğunu vurgulayan Koşum, "Keçi sütünün bir çok özelliği var. Örneğin inek sütünün taşıdığı bazı alerjen özellikleri keçi sütünün taşımadığını biliyoruz. Keçi sütünün kısa zincirli yağ asitlerince zengin olması özellikle sindirim yeteneği henüz gelişmemiş bebeklerin beslenmesinde daha tehlikesiz olarak kullanılıyor. Bu nedenle son zamanlarda keçi sütünden daha fazla yararlanılmaya başlandı" diye konuştu.

Koşum, dünyada keçi sütü kullanımına yönelik önemli gelişmeler olduğunu anlatarak, "Dünyada bu konuda iyi para kazanan ülkeler var. Artık keçi sütü tozu ya da keçi sütü bazlı bebek maması üretilmeye başlandı. Keçi sütü bebek gelişimi için iyi bir kalsiyum kaynağıdır ve bu nedenle alternatif olarak tercih edilmelidir" ifadelerini kullandı.

- "Sindirimle ilgili problemi olan hastalara da keçi sütü öneriliyor"

Yapılan bazı araştırmaların, inek sütünün bir yaş grubundaki bebeklerde alerjen belirtilerine yol açtığını gösterdiğini dile getiren Koşum, şunları kaydetti:

"İnek sütü, bunun dışında sebebi bilinmeyen bebek ölümlerine neden olduğu ortaya konulmuş. Bu kapsamda doktorlar bir yaş grubuna anne sütüne alternatif olarak keçi sütü verilmesi yönünde tavsiyelerde bulunuyor. Keçi sütü bir çok hastalığın tedavisi açısından önemli. Sindirimle ilgili problemi olan hastalara keçi sütü öneriliyor. Ayrıca içindeki yağ asitlerinden dolayı yaşlanmayı geciktirici etkilerinin olduğu söyleniyor. İçinde barındırdığı besin değerleri bakımından da her yaşta tercih edilmesini öneriyoruz."

Keçi sütünün dondurma sektöründe önemli kullanım alanına sahip olduğunu belirten Koşum, coğrafi işaretli Maraş dondurmasının özelliğinin keçi sütünden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık