AİDS'in bilançosu çıkarıldı

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) Koordinatörü Dr. Aygen Tümer, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Aralık 2007 verilerine göre, dünyada 33.2 milyon kişinin HIV/AIDS hastalığıyla beraber yaşadığına dikkat çekerken, salgının ortaya

AİDS'in bilançosu çıkarıldı

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) Koordinatörü Dr. Aygen Tümer, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Aralık 2007 verilerine göre, dünyada 33.2 milyon kişinin HIV/AIDS hastalığıyla beraber yaşadığına dikkat çekerken, salgının ortaya çıktığı 1981 yılından bu yana, yaklaşık 27 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Haziran 2008 verilerine göre, Türkiye'de de 3 bin 200 AIDS hastası bulunduğu bilgisini veren Tümer, yüzde 60'ının, en sık görülen bulaşma yolu olan korumasız yapılan heteroseksüel cinsel temas nedeniyle bu enfeksiyonu kaptığını duyurdu.

Tümer, Türkiye'de AIDS hastalarının nedenlerini sayarken, "İkinci sıklıkta homoseksüel cinsel temas ve üçüncü sıklıkta da damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektör gelmektedir. Hastalığın en sık görüldüğü yaşlar ise 20-49 yaş arasıdır." dedi.

1 Aralık Dünya AIDS Günü anımsatmasıyla, HIV enfeksiyonunun tanımlandığı 1981'den itibaren büyük hızla yayıldığını ve yayılmaya devam ettiğine işaret eden Tümer, enfeksiyonunun sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı demeden herkesi tehdit edebilen bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Tümer, henüz virüsü vücuttan tam atabilecek tedavi ve aşının bulunamadığını belirtirken, enfeksiyonun başarılı tedavilerle ölümcül bir hastalık olmaktan çıktığını anımsattı ve "Yan etkileri fazla ve aylık bin 500-2 bin YTL olan tedavi maliyetine rağmen, hastalıktan ölüm hemen hemen ortadan kalkmış, yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüşmüştür" bilgisini verdi.

Bu önemli gelişmeye karşın, HIV enfekte kişilerin toplum tarafından dışlanma, işini-çevresini kaybetme korkusuyla kendilerine gizlediğini anlatan Tümer, bu korkunun tedavilerin gecikmesine olduğu uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık