A'dan Z'ye kadın sağlığı

Ankara Kadın Sağlığı Derneği ile Trabzon Fatih Devlet Hastanesi organizesinde düzenlenen seminer, Beşikdüzü İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi'nde gerçekleştirildi. Seminerde konuşan Ankara Kadın Sağlığı Derneği Başkanı Aslı Çuhadar, toplumsal sağlığın kadın sa

A'dan Z'ye kadın sağlığı

Ankara Kadın Sağlığı Derneği ile Trabzon Fatih Devlet Hastanesi organizesinde düzenlenen seminer, Beşikdüzü İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi'nde gerçekleştirildi.

Seminerde konuşan Ankara Kadın Sağlığı Derneği Başkanı Aslı Çuhadar, toplumsal sağlığın kadın sağlığından başladığını belirterek, derneklerinin amacının kadınları sağlık konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Koruyucu sağlık üzerine çalışmalar yaptıklarını dile getiren Çuhadar, ''Derneğimiz kadınlar hastalandıktan sonra değil hastalanmadan önce neler yapılabileceği üzerinde çalışmalar yürütüyor'' dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kenan Topçuoğlu ise kadınlarda sıklıkla meme kanseri gözlemlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de meme kanseri kadınları öldüren birinci sıradaki kanserdir. Her 8 kadından birine meme kanseri tanısı konmaktadır. Erken teşhis ile iyileşme oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Acil önlem alınmazsa önümüzdeki 10 yılda aslında erken tanı konulduğunda tedavisi mümkün olan bu kanserden ölümlerin yüzde 25 oranında artacağı tahmin edilmektedir.''

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) üyelerinden Doktor Bilgen Borucu da KETEM'in kuruluşu hakkında bilgi verdi.

Yaptıkları faaliyetleri anlatan Borucu, ''50-69 yaşındaki kadınlar ile 40-50 yaş arası yüksek riskli kadınlarda her yıl yapılan klinik meme muayenesi çalışmalarımız var. 2 yıl ara ile mamografi çekiminin yanı sıra, 30-65 yaş arası kadınlarımıza 5 yıl ara ile smear uygulaması ve gerekli görülen vakalarda kolposkopi uygulamalarımız ücretsiz olarak yapılmaktadır'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık