40 yaş üstü her 5 kişiden biri...

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu'ndan açıklama...

40 yaş üstü her 5 kişiden biri...
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden 1'inde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastası olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Türk Toraks Derneği işbirliğiyle, toplumda, sağlık çalışanlarında ve sağlık yöneticilerinde KOAH farkındalığı oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirtti.

KOAH'ın zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde gelişen mikrobik olmayan iltihaba yol açtığı, hava yollarının daralması ve tıkanması ile sonuçlanan ve genellikle ilerleyici özellikte bir hastalık olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, "KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmemektedir. Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var. Oysa 10 hastadan sadece 1'i doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir" ifadesini kullandı.

Hamzaoğlu, KOAH'ın temel nedeni olan kirli hava soluma sorununun, son 200 yılda sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan bir gerçeklik olduğuna da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"KOAH'lı hastaların ve bu hastalıktan ölen kişilerin dünyadaki dağılımına bakıldığında, yüzde 90'dan fazlasının düşük, orta gelirli, yoksul ülkelerde yaşayan insanlar olduğu görülmektedir. Anne karnından itibaren gerek iç ortamlarda gerekse dış ortamlarda soluduğumuz zararlı duman, gaz ve küçük parçacıklar nedeniyle KOAH oluşabilmektedir. Tütün dumanı, termik santraller, fabrikalar ve trafikteki arabaların egzozlarından çevreye yaydıkları kirli hava, ısınma ve yemek pişirme amaçlı evlerdeki soba veya ocaklarda yakılan odun, tezek, ağaç kökleri ve kömürün dumanı ve tozlu dumanlı iş yerlerinde soluduğumuz kirli hava hastalığa neden olan en önemli sebeplerdir."

KOAH'ın ilerleyici olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık olduğunu aktaran Hamzaoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Hastalık genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkmakta ve kendini uzun süreli nefes darlığı, öksürük, balgam ile göstermektedir. Bu belirtiler hastalık ilerledikçe artmaktadır. Hastalık, basit bir nefes ölçüm testi ile kolayca teşhis edilebilmektedir. KOAH'lı hasta ilk iş olarak, sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmalıdır. Bunun dışında, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, ortam havasının temiz tutulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması hem hastalık gelişimi hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli adımlardır."

Hamzaoğlu, Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 21 Kasım Pazartesi günü 09.00-16.00 saatleri arasında Meydan Parkı'nda stant açarak, ziyaretçilere eğitici broşür dağıtımı yanı sıra ücretsiz karbonmonoksit ölçümü gerçekleştireceklerini de bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık