13-14 yaş arası ergenlerimizde astım oranı 11.2

TÜİK 2013 verilerine göre ülkemiz, dörtte birini 0-14 yaş çocuk grubunun oluşturduğu genç bir nüfusa sahip. Üstelik sayımız her yıl yüzde 13 oranında artıyor ve bu süre içinde aramıza 1.286.800 yeni bebek katılıyor. Bu bebeklerin yarısı sezaryen yöntemiyl

13-14 yaş arası ergenlerimizde astım oranı 11.2

TÜİK 2013 verilerine göre ülkemiz, dörtte birini 0-14 yaş çocuk grubunun oluşturduğu genç bir nüfusa sahip. Üstelik sayımız her yıl yüzde 13 oranında artıyor ve bu süre içinde aramıza 1.286.800 yeni bebek katılıyor. Bu bebeklerin yarısı sezaryen yöntemiyle doğuyor. Doğurganlık yaşındaki kadınların ortalama doğurduğu çocuk sayısı Türkiye genelinde 2.07, bu sayı Güneydoğu Bölgesinde 2 katına çıkıyor. Bebeklerimizin doğum sonrası takipleri ortalama 9 kez yapılıyor, yüzde 96 99'u en az 3 doz karma aşı ile aşılanıyor. 1 yaş altındaki 1000 bebeğin 7.8'i, 5 yaş altındaki bin çocuğun 10.3'ü her yıl kaybediliyor. 0-19 yaş arasındaki çocuklarımızın yüzde 8.8'inin özürlü olduğuna dikkat çekiliyor. 5 yaşın altındaki çocukların sadece yüzde 17'si otomobilin arkasında kendine ait özel koltukta emniyet kemeri takılı olarak seyahat ediyor. 7-8 yaş arası çocukların yüzde 8.3'ü şişman. 10-14 yaş aralığında tütün ürünlerini ilk kullanma oranı yüzde 20, bu oran alkol söz konusu olduğunda yüzde 7. Ergen yaşta doğum yapanların oranı ise binde 28. Peki ya hastalıklar? İşte gripten astıma bilimsel gerçekler.

GRİPTEN HASTANEYE YATIŞ ORANI ÇOK YÜKSEK

Mart ayı sonlarına yaklaştığımız halde devam eden grip, risk grubundaki çocuklarda daha uzun sürüyor ve onları daha olumsuz etkiliyor. Grip, "İnfluenza" adı verilen bir virüsün neden olduğu; öksürük, aksırık, burun akıntısı, ateş, kırgınlık, halsizlik, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı, ishal ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalık. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bakır, "Yaşamın ilk 2 yılında bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmadığı ve çocuklarda diğer yaş gruplarına oranla daha ağır seyrettiği için çocukların hastaneye yatış oranları daha yüksek" diyor. Solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda onlarca farklı virüs ve bakteri etken olup gribi taklit edebiliyor. Büyük bölümü kendiliğinden iyileşen bir hastalık olduğu için grip tablosuyla doktora başvuranlarda bu etkenlerin araştırılması mümkün olmuyor. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ABD'de 2015 grip mevsiminde bu tanıyla hastaneye yatanların oranını 5 yaş altında yüz binde 46, 5 17 yaş arasında yüz binde 15, 64 yaş üzerinde ise yüz binde 258 olarak bildiriyor. Bu ülkede 2015 grip mevsiminde grip tanısıyla 92 çocuğun öldüğü belirtiliyor. Bu yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın birçok ülkesinde "İnfluenza" virüsünün "H3N2" denilen tipinin özellikle 64 yaş üstündeki kişilerin hastane yatışlarını ve ölümleri artırdığı düşünülüyor. Çocuklarda seyri ise geçen yıllardan farklı görülmüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık