Listerine orucu bozar mı? Oruçluyken gargara yapmak

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hangi durumlarda orucun bozulup bozulmayacağı merak ediliyor. Listerine orucu bozar mı? Detaylar haberimizde.

Listerine orucu bozar mı? Oruçluyken gargara yapmak

Ramazan ayı, İslam inancına göre özel bir öneme sahip olan bir aydır. Müslümanlar için Ramazan ayı, Allah'ın Kuran'ı indirdiği, ibadetlerin arttırıldığı, oruç tutmanın farz kılındığı bir dönemdir.

Ramazan ayıyla birlikte birçok kişi, "Merhem ve krem sürmek orucu bozar mı?" sorusuna yanıt arıyor.

Konuya ilişkin olarak Diyanet'in internet sitesinde yer alan bilgi şu şekilde;

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Bu durumda, Diyanet'te yer alan bilgiden, ağız gargarasının yutulmadığı takdirde orucu bozmadığı anlaşılmaktadır.

Diyanet'te bu konuya dair yer alan başka bilgiler ise şu şekilde;

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/416-417). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?