TRT 6 Kürtçe yayına başladı

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT 6'nın Kürtçe yayına başlamasıyla ilgili olarak, "Bazılarının söylediği gibi seçime yönelik olmayacak. Türkiye'de yaşayan tüm insanlara katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Umarız uzun ömürlü olur" dedi. TRT 6'nın Kürtçe y

TRT 6 Kürtçe yayına başladı

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT 6'nın Kürtçe yayına başlamasıyla ilgili olarak, "Bazılarının söylediği gibi seçime yönelik olmayacak. Türkiye'de yaşayan tüm insanlara katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Umarız uzun ömürlü olur" dedi.

TRT 6'nın Kürtçe yayına başlaması dolayısıyla TRT Arı Stüdyoları'nda bir tören düzenlendi. Törene, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, Abdurrahman Kurt ve Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat katıldı. Törende açılış konuşmasını yapan TRT Genel Müdürü Şahin, TRT 6'nın 2009'un Mart ayında yayına başlayacağını ancak yerel

seçimler nedeniyle yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için 1 Ocak'ta yayına başlamasına karar verdiklerini söyledi. TRT'nin 2008 yılında çok güzel atılımlar yaptığını belirten Şahin, 'TRT Çocuk Kanalı ile çocuk kanalları içinde birinci sıraya oturduk. 20 Kasım'da ise 30 dilde web yayını ve radyo yayınına başladık" dedi.

TRT 6'nın başlangıçta çok dilli bir kanal olarak gündeme geldiğini ifade eden Şahin, "TRT 6'nın altında Kürtçe, Arapça ve Farsça olacaktı. Ancak tek kanal altında izleyicinin kaçabileceğini dikkate alarak ayrı ayrı kanallar altında olmasını uygun gördük" diye konuştu.

Çok dilli kanalların ilki olan Kürtçe TV'yi bugün açtıklarını kaydeden Şahin, 2 Ocak'tan itibaren ise Arapça yayın çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Şahin ayrıca, 2009 yılı içerisinde İngilizce olarak tüm gün yayın yapan haber kanalı oluşturmak için de ciddi çalışmaları olduğunu belirtti. Farklı dilleri konuşan insanların, farklı yaşayan insanların birbirine daha da yaklaşmasını, birbirlerini daha çok anlamalarına yönelik bir yayın politikası izleyeceklerini ifade eden Şahin, Başbakan Erdoğan başta

olmak üzere TRT'nin farklı dil ve lehçelerde yayın yapması konusunda destek veren hükümet yetkililerine de teşekkür etti. Şahin, kanaldan bir aile kanalından ne bekleniyorsa onun yerine getirileceğini belirterek, "Bazılarının söylediği gibi seçime yönelik olmayacak. Türkiye'de yaşayan tüm insanlara katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Umarız uzun ömürlü olur" dedi.

"GEÇMİŞ YILLARDA BUNUN ACI SONUÇLARINI GÖRDÜK"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6'nın Türkiye'nin demokrasi anlayışına katkı yapacak bir girişim olduğunu ifade ederek, "Bu girişim aslında çoğulcu demokrasi açısından uzun süredir ihtiyacımız olan temel bir hakkın yerine getirilmesidir" şeklinde konuştu. Bakan Günay, Türk milletinin farklı inanç, kültür ve dil özelliklerini taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu özellikler bizi zenginleştirerek güçlendiriyor. Ancak geçmiş yıllarda bu zenginlikleri yok etmek isteyen akıl dışı anlayışlar ülkeyi yönetti ve bunun acı sonuçlarını gördük. Şimdi biz yanlışların giderilmesi noktasındayız. Bu noktaya gelinmesi için tartışmalar yaşadı Türkiye ve bazı insanlar sadece bir Kürtçe yayından söz ettikleri için sadece Kürtçe bir şarkı söyleyebilmek, Kürtçe bir albüm yapabilmekten söz ettikleri için bugün hepimizin hüzünle hatırladığı acılar yaşadılar. Onların anısına karşı

bir manevi ödevi de yerine getirdiğimiz düşüncesindeyim. Bundan sonra inanıyorum ki Türkiye sahip olduğumuz güzelliklerin dile getirilmesi, özelliklerin dile getirilmesi yüzünden yeni tartışmalar, yeni sancılar yaşamasın. Çoğulculuk, özgürlük, esenlik, barış içinde Türkiye güzel günler yaşasın. Tüm kalbimle bunu diliyorum."

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı konuşmada, TRT 6'nın Türkiye açısından pozitif bir adım olduğunu söyledi. Şimşek, ülkenin birlik ve bütünlüğü için önemli bir açılım olması umudunu taşıdığını belirterek, "Türkiye güçlü, zengin bir ülke. Bunları ortaya çıkaralım, paylaşalım, büyütelim. TRT 6 ülkemiz için hayırlı olsun" dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın da konuşmasında, TRT'nin görev ve sorumlulukları yasalarla belirlenmiş bir kurum olarak önemli adımlar attığını dile getirerek, "Derin bir tarihimiz, büyük bir medeniyetimiz var. Bu türden atılan adımları rasyonel bilimsel açıdan eleştirelim. Bu sevgi ve alaka yıkıcı bir nitelik kazanmasın" diye konuştu.

Konuşmaların ardından TRT 6, yayın hayatına Rojin konseri ile başladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Medya