Atakan Al

Atakan Al

Meclis gündemindeki torba yasa neleri kapsıyor

Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerine asgari ücret müjdesi!

Daha önce tıp Fakültesi Öğrencilerine sağlanan son sınıfta asgari ücret ödemesi kapsamı genişletilerek, diş hekimliği fakültelerinin dördüncü yılını tamamlayıp beşinci yılına geçen öğrencilerinde bu kapsamdan faydalanması sağlanacak.

Öğrenim kredilerine geri ödemelerde öğrenim süresi kadar vadeyle faizsiz geri ödeme imkânı! Vade sonrasında çok %10 faiz ilave edilebilecek.

Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcunu aldıkları miktar kadar olmak üzere öğrencilerin borcunu iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde ödeyecekler, öğrenim kredisi almış borçluların çalışmadığının Sosyal Güvenlik Kurumundan teyit edilmesi koşuluyla ve en fazla üç defa olmak üzere erteleme talep etmesi halinde; ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara TÜFE oranına göre değişiklik göstermekle birlikte en fazla yüzde on ilave edilerek kredi borcu hesaplanacağı düzenlenmekte. Tüm bu sürelerin, yani son taksit ödeme süresinden sonra alacak Kanuni alacak faizi ile takip edilmek üzere yetkili Vergi Dairesince takip edilecek.

Borcunu ödeyen veya yapılandıranlara Kredi Sicil affı!

Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1/10/2022 tarihinden önce olan, kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredilerinin anapara, faiz ve benzeri ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 1/7/2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak.

Maske ve Sokağa Çıkma Cezaları iptal ediliyor

COVID-19 salgın hastalığının ülkemizde yayılmasının önlemek amacıyla 11/3/2020 Tarihinden itibaren alınan tedbirlerin ihlal edilmesi sebebiyle verilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmesi yine salgın sebebiyle ödenen kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği Ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklanan tüm fazla ödemeler affediliyor.

Engelli Bakım Yardımında fazla ve yersiz ödemeler iade istenmeyecek

Ülkemizde, engellilerin evde bakımına yardımın uygulaması; 2006 yılında başlatılmıştı. Bu yardım için hane içerisinde kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden az olması gerekiyor. Hane içerisinde kişi başına düşen gelir, asgari ücretin net tutarının 2/3'ünü geçtiği takdirde evde bakım desteği kesilmekte ve varsa yapılan yersiz ödemelerin tamamı yasal faizi ile birlikte geri alınmaktadır.

Ancak, yersiz yapılan ödemeler çoğunlukla faydalanıcıdan değil, sağlık kurulu raporlarında yer alan engel oranlarının değişmesinden veya önceden öngörülemeyen ve süreklilik arz etmeyen gelir elde edilmesinden kaynaklanmaktaydı. Bu durumda, kişinin engel durumunda herhangi bir değişiklik meydana gelmemekte, ancak engelliliğin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve tespitine ilişkin mevzuatın ekinde belirlenen oranlar değiştiğinden yeniden sağlık kurulu raporu aldığı takdirde engel oranı değişmekte. Bu da yersiz ödeme yapıldığı gibi bir çıkarım yapılmasına neden olmaktaydı.

Kişinin kusurundan kaynaklanmayan ve kanunda belirlenen sınırın aşılması veya engel durumunu bildirir sağlık kurulu raporlarında yaşanan sorunlar nedeniyle ortaya çıkan ve tahsil edilmesi gereken tutarların tahsilinden vazgeçilmektedir.

65 yaş Üstüne verilen yaşlı bakım aylıklarının hak sahibinin ölümünden sonra yakınlarınca alınan tutarlarda bu kapsamda affedilmesi gündemde.

Yemek bedeli artık nakden çalışan hesabına yatırılabilecek. Çalışana Aylık 1.326 TL!

Mevcut uygulamaya göre, işverenler tarafından çalışanlara yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna. İşverenlerce işyerinde yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 2022 yılı için 51,00-TL ‘ye kadar ödemenin yemek verme hizmeti sağlayanlara yapılması şartıyla bu ödemeler istisna kapsamında değerlendirilme ve vergi dışı bırakılmaktaydı. Komisyondan geçen düzenleme bu hali ile yasalaşırsa, işyerinde yemek verilmeyen hallerde vergiden istisna tutar artık doğrudan çalışanların hesabına nakden yatırılabilecek ve çalışanlar bu tutarları istedikleri gibi harcayabilecekler. Böylece halen işverenlerce ödemelerin yemek kartı sağlayan kuruluşlara yapılması ve bu kartların gıda alımı dışında kullanılması halinde istisnadan yararlanma şartı ortadan kalkıyor. Düzenlemeyle çalışanlara yaklaşık çalışılan gün 26 olarak dikkate alındığında 26x51,00-TL= 1.326,00-TL ‘ye kadar ödeme yapılabilecek.

Çalışanların Isınma, Elektrik ve Doğalgaz giderlerine 1.000 TL destek

İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 2023 yılı Haziran ayı sonuna kadar, Haziran ayı dahil aylık 1.000,00- TL'yi aşmayan ödemelerin prime esas kazanca dahil edilmemesi ve gelir vergisinden istisna edilecek. Böylece işverenleri yardıma teşvik ederek artan enerji maliyetinin çalışan üzerindeki etkisinin azaltılması hedefleniyor.

Yurtdışında çalıştırılan işçiler için gelir vergisi teşviki

Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde, yurt dışında bu işlerde çalışmak üzere götürülen ve fiilen yurt dışında çalışanlara yurt dışından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri hem gelir vergisinden hem de dolaylı olarak damga Vergisinden istisna ediliyor.

Varlık yönetim şirketlerine 2.500 TL‘den az icralık borcu olanların bu borçları Devlet tarafından ödenecek

Bankalar alacaklarını tahsil edemedikleri tutarları varlık yönetim şirketlerine satmaktalar. Burada ciddi birikmiş tahsili zor alacak mevcut. Bunların bir kısmının tasfiyesi için düğmeye basılıyor. Gündemdeki yasayla, Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren varlık yönetim şirketlerince, banka ve diğer mali kurum ve kuruluşlardan 15/8/2022 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla devir ve temlik alınan ve Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla anapara takip bakiyesi 2.500,00 Türk lirası ve altında bulunan bireysel nitelikli her türlü kredi sözleşmesinden kaynaklı alacakların anapara borç tutarının yüzde ellisinin Devlet tarafından karşılanacak ve borçların tamamı silinecek. Borçlu borcundan kurtulurken Varlık şirketleri de alacağın yarısını tahsil etmiş olacak.

Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan, 2.000 TL aşmayan alacaklar değersiz alacak olarak doğrudan gider yazılabilecek

Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük tutarlı borçların, icra takiplerinin sonlandırılmasını özendirmek amacıyla bu alacakların "değersiz alacak" kategorisine alınması ve işletme kayıtlarından çıkarılabilmesi hedeflenmekte. Küçük alacak olarak tanımlanan alacaklarından feragat eden mükelleflere bu alacaklarım Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre değersiz alacak kabul ederek kayıtlarından çıkarma imkân sağlanacak, Bu şekilde kayıtlardan çıkarılan alacaklara ilişkin daha önce hesaplanarak beyan edilen katma değer vergisi ve özel iletişim vergisi, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Gider Vergileri Kanunu hükümlerine istinaden söz konusu vergilerden indirim konusu yapılabilecektir.

Kur Korumalı Mevduat uygulaması 31/12/2023 tarihine kadar uzatılıyor

Yabancı paralarını ve altın hesabı bakiyelerini Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştüren mükelleflerin elde etikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına
Sağlanan kurumlar vergisi istisnası uygulamasının, 2022 yılı sonunda sona erecek olan uygulama süresi 2023 yılının sonuna uzatılmaktadır.

Melek Yatırımcıların Gelir Vergisinden İstisna tutarı 1 MİLYON TL‘den 2.5 Milyon TL‘ye çıkarılmaktadır

Bilindiği üzere halk arasında “Melek Yatırımcı” olarak da bilinen bireysel katılım yatırımcısı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca devlet desteklerinden yararlanmaları için kendilerine lisans verilecek olan, kişisel varlıklarını ve/veya tecrübe ve birikimlerini başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimlere aktaran gerçek kişi yatırımcılardır. Bunların yaptıkları yatırımların %75 ‘i bireysel katılım yatırımcısı indirimi olarak yıllık beyanname ile bildirilen kazanç ve iratlardan indirilebilecek. Gerçek kişilere tanınan ve uygulama süresi 31/12/2022 tarihinde sona erecek olan uygulamanın süresi, 31/12/2027 tarihine kadar uzatılmakta ve ilgili yılda gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılabilecek tutar da 1.000.000,00-TL ‘den 2.500.000,00-TL ‘ye çıkarılmaktadır.

Sermaye azatlımındı vergi ihtilafına son!

Kurumlar Vergisi Uygulamamızda genel prensip karın sermayeye eklenmesi halinde kar dağıtımından bahisle vergilendirme yapılamayacağı, ancak öteden beri mükellef ile İdare arasında ihtilafa konu durum sermaye azatlımı halinde azaltılan sermayenin kaynağı ve nasıl vergilendirileceği, Sermayenin işletmeden çekilmesi halinde vergilendirilmeyecek olan ayni veya nakdi sermayenin dışında farklı unsurları da barındıran şirketlerin, sermayelerini azaltmaları durumunda, sermayenin hangi unsurunun ne kadar tutarda azalacağı ve azaltıma konu edilen bu unsurlar üzerinden nasıl vergileme yapılacağı hususu netleştirilmektedir. Buna göre;

- Beş yıl boyunca sermayeye azaltımı yapmayan kurumlarda, bu sürenin sonunda sermaye azaltılmışsa, işletmeye konulan nakdi veya ayni sermaye ile sermayeye eklenen diğer unsurların toplam sermayeye oranlanması suretiyle azaltıma konu edilen tutar içerisindeki sermaye unsurları tespit edilerek vergilendirme yapılacaktır.

- Beş yıldan önce sermaye azaltımı yapan kurumlarda ise azaltılan sermayenin öncelikle;

Sermayeye ilave dışında başka bir hesaba nakledilmesi, işletmeden çekilmesi veya
sermaye hesabından başka hesaplara aktarımı kurumlar vergisine ve kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisine tabi tutulacak hesaplardan, Daha sonra sadece kâr dağıtımına bağlı tevkifata tabi hesaplardan, Son olarak ise vergiye tabi olmayan nakdi ve ayni sermayeden, oluştuğu kabul edilerek vergilendirme yapılacaktır. Yapılan sermaye azaltımında sermayeye eklenen kaynakların bazılarının beş yıllık süreyi aşması bazılarının ise aşmaması durumunda ise söz konusu kaynaklardan Öncelikli olarak sermayeye ilave edilme tarihi beş yılı geçmemiş olanların çekildiği kabul edilecek.

Turizm payları azaltılıyor, 1.1.2023’ten sonra Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından tamamen kaldırılıyor

Turizm payları turizmciler üzerine getirdiği yükten kaynaklı olarak şikâyet konusu olmaktaydı, bu paylar belgeli deniz turizm araçlarında sıfırlanırken, konaklama ve tesislerde de %50 varan indirimler yapılacak. Bu şekilde turizmci üzerindeki yükün bir kısmı alınacak.

Konutlarda elektrik üretim istisnası 50 KW’ya çıkarılıyor

Yenilenebilir enerjinin desteklenmesi adına, apartmanlar çatı ve cephelerinde kurulan elektrik üretim tesislerine 25 kw ‘a kadar yapılan üretimden elde edilen ve tedarik şirketlerine satılan elektrikten elde edilen gelir, vergilendirilmemekteydi, yeni düzenleme ile vergiden istisna tutarın 50 KW olarak yeniden belirlenmektedir. İstisnadan konut sahipleri veya kiracılar ayrıma tabi olmaksızın yararlanabilecek.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR