Mahzar Alanson Kimdir?

Mahzar Alanson kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte detaylar...

Mahzar Alanson Kimdir?

MAHZAR ALANSON KİMDİR?

Asıl adı Mahmut Mazhar Alanson'dur. 13 Şubat 1950 tarihinde Ankara'da dünyaya gelmiştir.  MFÖ (Mazhar-Fuat-Özkan) grubunun vokalisti olarak tanınır.

Babası Ferruh Alanson, annesi ise Melek Alanson'dur. Ayla Alanson ailenin ilk kız çocuğudur. Daha sonra Aynur Alanson doğmuştur. En sonunda Ferruh Alanson'un 3. çocuğu Mazhar Alanson dünyaya gelmiştir.

Babası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda baş trompetçi, annesi Melek Alanson ise ilkokul öğretmeniydi. Teyzesi Neriman Esi Senfoni Orkestrasında ve birçok operada oynamış ve Türk operasının önemli isimlerinden biri olmuştur. Eniştesi Muammer Esi ise Devlet Tiyatroları'nda uzun dönem hizmet vermiş bir aktördür.

Çocukluğunu Ankara'nın Cebeci semtinde geçiren Mazhar Alanson, müzikle hep iç içe olmuştur. Ortaokulu TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır.  Lise öğrenimini ise Kadıköy Maarif Koleji'nde bitirmiştir. Ancak mezun olamadan son sınıfta bu liseden atılmıştır.

KARİYER HAYATI:

Lise yıllarında gitar çalmaya başlayan Alanson, aileden gelen bir yetenekle birçok müzik aletine de ilgi duydmuştur. 1966 Yılında İstanbul Fenerbahçe Kalamış sahilinde Fuat Güner ile Mazhar'ın aldığı The Beatles'ın yeni çıkan albümü sayesinde arkadaşlıkları başlamıştır. Daha sonrasında Fuat Güner ile birlikte Kaygısızlar grubunu kurarak konserler vermeye başlamışlardır. Bu dönemde o zamanlar meşhur olan Crosby, Stills & Nash (and Young) ve Rolling Stones parçalarını seslendirmişlerdir. Sonrasında, önce Barış Manço ile, sonra da solo olarak, plaklar yapmışlardır. Mazhar Alanson, bu dönemde yabancı şarkılara Türkçe sözler yazarak söz yazarlığına ik adımını atmıştır. 1971 plağındaki "Diloy" şarkısı ise tamamen kendisine aittir. 1971'de Kızıltoprak'ta Özkan Uğur'la tanışmışlardır. Kaygısızlar'dan sonra bir süre Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çalışmıştır. 1974'te Fuat Güner ile Mazhar - Fuat ikilisini kurup Türküz Türkü Çağırırız albümünü çıkarmışlardır. Bu albümde de Yunus Emre, Aşık Veysel gibi halk ozanlarının şiirlerini bestelemesinin yanında daha sonra "Bu Ne Biçim hikâye Böyle" olarak "Nerde Hani" ve "Güllerin İçinden" şarkılarının tek başına yazmıştır.

1974 yılında Özkan Uğur, Galip Boransu ve Ayhan Sicimoğlu'nun gruba katılmasıyla İpucu Beşlisi adını almışlardır. Birlikte "Heyecanlı" isminde ilk 45'likleri piyasaya çıkmıştır. Daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı İpucu Beşlisi dağılmıştır. Bu dönemde İzzet Öz'ün TRT'deki programında Mazhar'ın, "Zam", "Ondan şikayet bundan şikayet", "Bozup yeniden yapmaktır işim" şarkıları yayınlanmıştır.

Mazhar Fuat ve Özkan, daha sonra bir dönem Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Seyyal Taner gibi ünlü müzisyenlerle birlikte çalışmıştır. Bu dönemde Mazhar Alanson, Ferhan Şensoy’un "Şahları da vururlar" adlı müzikal oyununda rol almıştır. Böylece özlediği tiyatroculuk mesleğine kısa bir dönüş yapmıştır. Bu albüm "Şahları da vururlar" müzikalinin bestelerinin yeni sözlerinden oluşacak "Ele güne karşı" albümü olmuştur.

1984'te büyük zorluklarla "Ele güne karşı" albümünü çıkaran grup, bu albümle bir yıl boyunca zirvede kalmayı başarmıştır. Plak şirketlerinin satmaz diye düşündükleri bu albüm hafızalara güçlü bir şekilde kazınmayı başarmıştı. "Ele güne karşı" albümünden sonra 1985'te "Peki peki anladık", 1986'da "Vak The Rock", 1987'de "No Problem", 1989'da "The Best Of MFÖ", 1990'da "Geldiler", 1992'de "Agannaga Rüşvet" ve Dönmem Yolumdan, 1995'te M.V.A.B, 2003'te MFÖ single ve Collection, 2006'da da AGU albümleri piyasaya çıkmıştır.

EUROVİSİON ŞARKI YARIŞMASI VE MFÖ

MFÖ olarak Türkiye'yi yurtdışında iki kere temsil etmişlerdir. Türkiye'yi Erovizyon şarkı yarışmasında ilk temsil ettiği 1985 senesinde sunucunun Mazhar Fuat Özkan ismini okuyamadığından gruba kısaca "MFÖ" olarak hitap etmesiyle 1985'ten sonra grup MFÖ adıyla da tanınmaya başlamışlardır.

İsveç'in Göteborg şehrinde Didai Didai Dai adlı parçayı seslendiren grup, bu yarışmada 14. olmuş, 1988'de İrlanda'nın Dublin şehrinde yapılan yarışma da ise 15. olmayı başarmıştır. Turgut Özal, o dönemde bunu şu sözlerle medyaya duyurmuştur: "Artık Erovizyon şarkı yarışmasının taraflı olduğunu öğrenmiş olduk".

SOLO KARİYERİ:

1995 yılında  "Mazeretim var asabiyim ben" albümünden sonra MFÖ müzikal çalışmalarına ara verince, Mazhar Alanson tek başına çalışmaya başlamıştır. 1998'de oynadığı "Her şey çok güzel olacak" filminin müziklerini yapan Alanson, Sami Özer, Cem Yılmaz gibi sanatçıların eşlik ettiği albümde "Bu ne biçim hikaye böyle" ve "Bir zamanlar fırtınalar estirirdim" şarkılarıyla dikkat çekmiştir.

2001'de Komiser Şekspir filminin soundtrack'inde "Bir sonsuz yağmur yağsa" şarkısıyla katılmıştır.

2000'de ikinci solo albümü "Türk lokumuyla tatlı rüyalar" başlıklı albümü çıkmıştır.  Albüme grup arkadaşları Fuat Güner ve Özkan Uğur'un dışında yine Sami Özer ve Cem Yılmaz gibi sanatçılar eşlik etmiştir. Daha önce Tarkan'a verdiği "Yandım", "Ah Bu Ben" ve "Jazz (New York Sokakları 5)" şarkılarına klip çekmiştir.  2009'da Nil Karaibrahimgil'in "İlla" şarkısına vokaliyle eşlik etmiştir.

ŞARKI YAZARLIĞI:

Mazhar Alanson, Türkiye'nin en önemli şarkı yazarlarından biri olarak gösterilmektedir. MFÖ öncesi daha folk rock tarzı besteler yapmaktadır.  MFÖ'nün neredeyse her şarkısında imzası olan Mazhar Alanson, "Bu sabah yağmur var İstanbul'da", "Güllerin içinden", "Bodrum", "Peki peki anladık", "Gözyaşlarımızı bitti mi sandın", "Sen ve ben", "Sarı Laleler" gibi besteleri tek başına yazıp bestelemiştir. "Buselik makamına", "Uç oldum", "Adımız miskindir bizim" ve "Yandım" gibi şarkılarında tasavvufî etkiler görülmektedir.

SİNEMA KARİYERİ:

1988'de ilk filmi Arkadaşım Şeytan'da başrol oynamıştır. Atıf Yılmaz'ın fantastik filminde Alanson'un oynadığı Fatih karakteri müzisyenlikte başarılı olamamış, ünlü olmak için ruhunu şeytana satan biridir. Ali Poyrazoğlu ve Yaprak Özdemiroğlu ile başrolü paylaştığı bu film, başarılı olmuş ve Alanson'un sinema kariyerini açmıştır. Filme ayrıca "Doldum Doldum" ve "Hep Böyle Sev" gibi daha önce yayınlanmamış şarkıları grubuyla bestelemiştir.

On sene sonra yönetmenliğini Ömer Vargı'nın yaptığı "Her Şey Çok Güzel Olacak" filminde Mazhar Alanson, başrolü Cem Yılmaz ve Ceyda Düvenci'yle paylaşmış, filmin müziklerini de yapmıştır. Bu film, Türk sinemasında seyirci rekoru kırmıştır. Film, Türk sinemasının en başarılı eserlerinden biri olarak gösterilmektedir.

2006'da yine Cem Yılmaz'la, bu sefer onun babası rolünde Hokkabaz filminde oynamış ve film yine seyirci rekorları kırmıştır. 2009'da da Erdal Murat Aktaş'ın yönettiği Sulhi Dölek'in yazdığı Kirpi filminde Güven Kıraç ile oynamıştır.

OYNADIĞI REKLAMLAR:

Mazhar Alanson birçok reklamda rol almıştır. Bunlar arasında "Alo Garanti" cingılını yaptığı Garanti Bankası reklamı, "Şapkasız çıkmam abi" sloganıyla tanınan BP reklamı, "Hamak" şarkısını değiştirerek kullandığı bir başka Garanti Bankası reklamı, "Hindistan" şarkısını değiştirerek kullandığı Shop & Miles reklamı,eşi Biricik Suden ile oynadığı TTNet reklamları,Fuat Güner ile oynadığı Anadolu Hayat reklamı sayılabilir.

ÖZEL HAYATI:

İlk eşi Hale Alanson'la 1972 yılında dünyaevine girmiştir. Çiftin ilk çocuğu Eda Alanson dünyaya gelmiştir. Eda Alanson, gazetecilik ve metin yazarlığı yapmaktadır. İkinci çocukları ise Hilmi Alanson doğmuştur. Çift, 2002 yılında boşanmıştır.

Mazhar Alanson 2003 yılında  Biricik Suden evlenmiştir.

SOLO ALBÜMLERİ:

Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar 

DİĞER ALBÜMLERİ:

Her Şey Çok Güzel Olacak 

KATKIDA BULUNDUĞU ALBÜMLER:

Komser Şekspir Orijinal Film Müzikleri, Nil Kıyısında, Altüst 

MFÖ İLE STÜDYO ALBÜMLERİ:

Ele Güne Karşı (1984), Vak the Rock (1986), Peki Peki Anladık (1985), No Problem (1987), Geldiler (1990), Agannaga Rüşvet (1992), Dönmem Yolumdan (1992), M.V.A.B. (1995), AGU (2006), Ve MFÖ (2011)

MÜZİK VİDEOLARI:

Bu Ne Biçim Hikaye Böyle (1997), Bir Sonsuz Yağmur Yağsa (2000), Yandım (2001), Jazz (New York Sokakları 5) (2001), Ah Bu Ben (2002), Neden Bana Aşk Şarkısı Yazan Çıkmaz (2014)

ROL ALDIĞI FİLMLER:

Arkadaşım Şeytan (1988), Her Şey Çok Güzel Olacak (1998), Hokkabaz (2006), Kirpi (2008) ,Pek Yakında (2014, cameo)

TELEVİZYON DİZİLERİ:

Çekirdek Aile (2002), Ekmek Teknesi (2002) , İkinci Bahar, Küçük Hesaplar (2012), Osmanlı Tokadı (2013)

ROL ALDIĞI TİYATRO OYUNLARI:

Çavuş Musgrave'ın Davası, Güneşin Çocukları, Erkek Satı , Düşüş , Suçsuzlar Çağı Suçlular Çağı, Müfettiş, Karaların Memetler, Ögretmen, Evhami  ,Bir Tafsiye Mektubu, Alaatinin Sihirli Lambası , Ne Güzel Şey 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Biyografi