İbrahim Kutluay Kimdir?

Ünlü basketbolcu İbrahim Kutluay kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte detaylar...

İbrahim Kutluay Kimdir?

İBRAHİM KUTLUAY KİMDİR?

İbrahim Kutluay, 7 Aralık 1973 tarihinde Neral- Burhan Kutluay çiftinin çocuğu olarak İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Özlem Kutluay adında kız kardeşi vardır.

KARİYERİ:

Fenerbahçe
İbrahim Kutluay, önceden Fenerbahçe'de futbol oynama hayalleri kuran ve bunun için çalışan bir sporcuydu fakat yeteneği keşfedilince Fenerbahçe altyapısında basketbola başlamış ve 4 sene genç takımda mücadele etmiştir. Yıldız ve genç takımlarda koç Murat Özgül ile çalışan Kutluay, 1992 yılında o dönem Fenerbahçe'nin baş koçu Çetin Yılmaz A takıma almıştır. Ancak, iki sezon takımdaki önemli yıldızların arkasında yedek oturmuştur.

Kutluay asıl patlamayı 1994-95 sezonunda Murat Didin'in göreve gelmesiyle yapmıştır. Bir anda takımının en skorer ismi konumuna gelmiştir. Fenerbahçe'yi Türkiye Ligi'nde finale kadar taşımayı başarmıştır. İbrahim Kutluay bu başarılı oyunuyla kısa zamanda millî takıma kadar yükselmiştir. 1995 Avrupa Şampiyonası'ndan itibaren özellikle yüksek dış atış yüzdesiyle takımın en önemli hücum gücü olmuştur. 1998-99 sezonunda 21,4 sayı ortamasıyla EuroLeague'de ilk sıradaydı. Muratpaşa Belediyesine 44 sayı atmıştır. 1999 yılına kadar kesintisiz Fenerbahçe'de oynamıştır.

Efes Pilsen
Bir önceki yıl iyi bir sezon geçiren İbrahim Kutluay 1999-2000 sezonunda Efes Pilsen ile sözleşme imzalamıştır. Kadrosunda Damir Mulaömeroviç, Predrag Drobnjak, Ricky Winslow, Marc Jackson, Hidayet Türkoğlu, Hüseyin Beşok, Ömer Onan gibi önemli oyuncuları barındıran Efes Pilsen İbrahim Kutluay'ı da alarak yılın transferini yapmıştır. Kutluay 1999-2000 sezonunda 26 maça çıkmış, 14,6 sayı 1,8 rebound 2,2 asist ortalamalarıyla oynamıştır. Playofflarda 10 maça çıkan Kutluay 18.7 sayı ortalaması ile oynamıştır. Finale çıkan Efes Pilsen, 1998-99 sezonunun finallerinde elendiği Tofaş ile bir kez daha karşı karşıya gelmiştir. Rashard Griffith ve David Rivers gibi süper ikilisiyle Tofaş; Efes Pilsen'i 4-1 le geçerek bir kez daha şampiyonluğa ulaşımıştır.  İbrahim Kutluay finallerde 5 maçta 15,4 sayı ortalaması ile mücadele etmiştir.

Yunanistan
Bir yıl sonra Yunanistan'a transfer olmuş ve AEK ile sözleşme imzalamıştır. Bir Yunan takımında oynayan ilk Türk üst düzey oyuncu olmuştur. AEK'de oldukça başarılı bir sezon geçirmiş ve Yunanistan Kupasını kazanmıştır. O kupa maçının En Değerli Oyuncusu (MVP) seçilmiştir. Yunanistan Ligi'nin ve Avrupa Basketbolunun en önemli kulüplerinden olan başka bir Atina takımı Panathinaikos'a transfer olan Kutluay, 12,7 sayı, 2,6 rib. ve 1,5 asist ortalamalarını yakalamıştır. Panathinaikos takımıyla 2002 yılında Bologna'da Avrupa Şampiyonluğu'nu kazanmıştır.

Ülkerspor
2003 yılında Ülkerspor'la sözleşme imzalayarak Türkiye'ye dönmüştür. Sözleşme 2007'ye kadar geçerliydi. Ülker play-offlarda yarı finalde Beşiktaş'ı eleyerek finale çıkmış fakat finalde Efes Pilsen'e elenmiştir. Daha dört senelik sözleşmesi olmasına rağmen sözleşmede NBA ligi için özel maddeler vardı ve ABD'de basketbol hayatını devam ettirme gibi riskli bir karar almıştır.

NBA - Seattle SuperSonics
Çok geç sayılabilecek bir yaşta 22 Eylül 2004 tarihinde Seattle SuperSonics ile sözleşme imzalamıştır. Bu ligde Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur'dan sonra giden 4. Türk oyuncu olmuştur. Fakat burada takım seçme konusunda şansızlık yaşamıştır. Ocak 2005 sonunda sözleşmesi feshedilene kadar sürekli takımın sakat listesinde (injury list) ve yedek kulübesinde tutulmuştur. Bu dönem içinde sadece beş maçta oyuna girebilmiş ve toplam 12 dakika süre almıştır. 1 isabetsiz şut , 1 ribaunt ve 2 top kaybı istatistiklerini yapmıştır.

Yeniden Yunanistan
2004-05 sezonu ortasında tekrar Panathinaikos'a dönmüş ve alıştığı Avrupa Ligi'nde takımına katkı yapmaya devam etmiştir. Takımı Euroleague çeyrek finalinde Efes Pilsen'le Final Four'a çıkma mücadelesi vermiştir. Özellikle 6 Nisan 2005 günü Atina'da oynanan ilk maçtaki hırslı ve istekli görünümüyle takımına büyük katkı sağlamıştır. İki gün sonra oynanan rövanşta Abdi İpekçi Spor Salonu'nda büyük tepki çekmiştir fakat takımı Efes Pilsen'i elemiş ve bir kez daha Final Four oynama başarısı elde etmiştir.

Dördüncü Ülker denemesi
İbrahim Kutluay 2005-06 sezonu başında Ülkerspor'la 2 yıllık kontrat imzalayarak Türkiye Basketbol Ligi'ne dönmüştür. 14,4 sayı ortalaması ile oynamıştır. Ayrıca 2006'da Japonya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda 2. kez boy göstermiş ve takımının 6. olmasında önemli görevler yapmıştır. 2006-07 sezonu öncesi takımı Ülker ile Fenerbahçe'nin birleşme kararı doğrultusunda, basketbola başladığı Fenerbahçe'ye 7 sezon sonra geri dönmüştür.

Fenerbahçe Ülker ile şampiyonluk
Fenerbahçe takımı ile sezonu kapatan İbrahim Kutluay, bu sezonda 11 sayı ortalaması ile oynamıştır. Özellikle takımının oynadığı ikinci yarıdaki Efes Pilsen maçında eski günlerine taş çıkaracak bir oyun oynayan İbrahim Kutluay, play-off'lara 1. sıradan girilmesinde önemli katkıda bulunmuştur. Kutluay, Play-offlarda ise 10,5 sayı ortalaması ile oynamıştır. Son olarak, final serisinde Efes Pilsen'in 4-0 geçilmesinde önemli rol oynayarak, yetiştiği Fenerbahçe'deki ilk şampiyonluğunu tatmıştır.

Millî takım
Millî takım formasını altyapılar dahil toplamda 258 kez giyen Kutluay, 18 yıllık millî takım döneminde 3212 sayı atmıştır.

İTÜ
İbrahim Kutluay basketbola bir süre ara verdikten sonra Türkiye Basketbol 2. ligindeki İstanbul Teknik Üniversitesi'ne transfer olmuştur. Fakat  sık sık yaşadığı sakatlıklardan dolayı burada pek fazla forma şansı bulamamıştır. Profesyonel basketbol kariyerini sonlandırmıştır.

Basketboldan sonra
İbrahim Kutluay basketbol kariyerinden sonra İbrahim Kutluay Basketbol Akademisi'ni kurmuş ve genç çocuklar için basketbol eğitimi vermeye başlamıştır. Türkiye Junior All-Star'da koçluk yapmıştır. Sahaya Çık kampanyasıyla genç çocuklara basketbolu öğretme çabasında olmuştur. Ayrıca tüm Türkiye'yi dolaşan Bugs Bunny Basket Show'da da oynamıştır.

Yöneticilik Kariyeri
İbrahim Kutluay 2015-16 sezonundan itibaren Darüşşafaka Doğuş Basketbol'da yöneticilik yapmaya başlamıştır.

ÖZEL HAYATI:

2005 yılında ünlü manken Demet Şenerm ile dünyaevine girmiştir. Çiftin bu evliliğinden; İrem Kutluay ve Ömer Kutluay adında iki çocuğu doğmuştur. Çift, 2018 yılında boşanmıştır.

Kutluay geçmişte; Demet Akalın ve Edvina Sponza ile aşk yaşamıştır.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler