Van'ı rahatlatan açıklama!

Van'da zemin ve binalarda incelemelerde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bölgede büyük bir deprem beklenmediğini söyledi.P

Van'ı rahatlatan açıklama!

Van'da zemin ve binalarda incelemelerde bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bölgede büyük bir deprem beklenmediğini söyledi.

Prof. Dr. Ercan, "Artçılar Haziran’a kadar sürer, çünkü 7.2 büyüklüğünde bir deprem 32 atom bombasına eşit bir gerginlik boşaltıyor.

Artçılar devam edecek ancak küçülerek sürecek. Aralarda ise orta büyüklükte depremlerde olacak" dedi.Prof. Dr. Ercan, Van'da ilk kez getirdiği üç birleşenli bir deprem ölçer ile bazı yapılarda incelemelerde bulundu.

İncelemede bulunduğu yapıların altında deprem durağı oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Ercan, "Kandilli'nin bir durağı gibi, bir deprem algılama durağı kurduk" dedi.

2005 YILINDA YIKALACAK DEDİĞİM YERLER YIKILDI
Van'da meydana gelen 7.2 ve 5.6'lık depremlerle ilgili de konuşan Prof. Dr. Ercan, şunları söyledi:"Şu anda 7.2 büyüklüğündeki depremin gerginliğinin tamamı boşalmadı. 7.2 büyüklüğündeki deprem yapıları kuzeydoğu, güneydoğu doğrultusunda sallayarak yıkacağını yıktı. İlk deprem Erciş kırığını hareket ettirerek Erciş’teki yapı yıkımlarında etkili oldu.

Erciş’i kroşe olarak vuran deprem Van’ı teğet vurdu. İlk depremin Van’da az hasara neden olması da bundan dolayıdır. Ama ikinci deprem irkitilmiş bir depremdir. Yani 7.2’lik deprem olmasaydı, ikinci deprem olmazdı. Ancak 5.6 büyüklüğündeki depremin ivmesi daha hızlı ve güçlü vurdu. Benim de 2005’te, 'Yıkılacak' dediğim yerler yıkıldı."

BÜYÜK DEPREM BEKLEMİYORUZ
Van'da söylenenlerin aksine büyük bir deprem beklemediğini kaydeden Prof. Dr. Ercan, "Depremler dinginliğe girdi ama artçı depremler 4.5, 4.0 ve bu şekilde devam edecek.

Ben de Van’dayken 3.7'lik deprem olduğunda yeraltından muazzam bir gürültüyle uyandık. Ancak ben kaldığım evden dışarı çıkmadım. Artçılar Haziran’a kadar sürer. Çünkü 7.2 büyüklüğünde bir deprem 32 atom bombasına eşit bir gerginlik boşaltıyor. Artçılar devam edecek ancak küçülerek sürecek

. Aralarda orta büyüklükte depremler de olacak. Yaşanan depremler de o gerginliğin boşaltılmasıdır. Van'da büyük bir deprem beklentimiz yok. En büyük 4.0- 4.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz" diye konuştu.

VAN'DA YAPILAR SAĞLAM
Van'da söylenenin aksine yapıların sağlam olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "İncelemelerimizde yıkımların genellikle yerden kaynaklandığını görüyoruz. Ve yapı gereçlerinin de az kullandığını belirledik. Van jöle gibi bir tarım alanına kurulmuş, ama Van’daki yapılar çok da kötü değil. Çünkü 7.2’lik bir deprem daha çok can kaybına neden olabilirdi.

Ama ayakta kalan binalarda da deprem nedeniyle çok ağır hasarlar oluşmuş. Van'daki vatandaşlar binalarını iyi incelettikten sonra eğer bir hasar yoksa girsinler" dedi.

DEPREM ALGILAMA DURAĞI
Van'da ilk kez farklı cihazlarla yapıların durumunu ve yer altı hareketliliği incelediklerini kaydeden Prof. Dr. Ercan sözlerini şöyle sürdürdü:"Kullandığımız bu alet üç birleşenli bir deprem ölçer. Yer sarsıntılarının Kuzey, Güney, Doğu, Batı ve düşey hareketlerini ölçüyor.

Buradaki kullanım amacımız ise binanın altına bir deprem durağı kuruyoruz. Yani Kandilli'nin bir durağı gibi burada da bir deprem algılama durağı kuruyoruz. Aynı zamanda yapının içersinde de çeşitli noktalarda dolaştırarak yapının ve yerin titreşimlerini ölçüyoruz.

Bu titreşimlerden yer ile yapının rezonansa gelip gelmediğini anlayacağız. Bazı binalarda yapılan incelememiz de yapının ara hasarı yapıdaki aşırı çalkalanmadan kaynaklanıyor. Bu çalkalanmayı yaratan yapının 5 ile 6 metre yerin altındaki yer altı suyu ve Van Gölü çökelerinden oluşmuş ve taşlaşmamış yumuşak zeminin deprem dalgalarını 3 ile 4 kat yükseltmesiyle üst yapıda hasarlara neden olmuş.

Biz de buradaki yapının etrafına çeşitli yerlerde ölçüm alarak bu bölgedeki yapı yüksekliği ne olması gerektiğini ve hangi yörede deprem büyütmesinin en az olduğunu bunu da yapıyla ilişkilendirme işine bakıyoruz

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem